2020. július 13., hétfő
Jenő

Belföld

Mehet vissza a dutyiba Czeglédy Csaba

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt hét pénteken felfüggesztette a szocialista Czeglédy Csaba mentelmi jogát. Mindez azt jelenti, hogy a képviselőjelöltnek jelentkező politikus újra előzetes letartóztatásba kerül. Czeglédy Gyurcsány és az MSZP segítségével ajánlásokat gyűjtött, hogy képviselőjelöltként a mentelmi jog révén kiszabadulhasson a börtönből.

A bizottság erről sürgősséggel döntött Polt Péter legfőbb ügyész indítványára, amelyben kérelmezte Gyurcsány Ferenc ügyvédjének, a több mint hatmilliárdos csalással és más bűncselekményekkel gyanúsított MSZP-s politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Czeglédy maga is megjelent az NVB ülésén. A bizottság két baloldali tagja falazott Czeglédynek, és nem szavazták meg a mentelmi jog felfüggesztését, ugyanakkor négyen igennel szavaztak. A döntés jogerős – írta meg a PestiSrácok.


A szavazás előtti vita során az MSZP-s delegált, Litresits András arra hivatkozott, hogy Czeglédy ellen még nem emeltek vádat. Sasvári Róbert kormánypárti delegált viszont rámutatott: nekik csak a mentelmi jogról kell dönteniük, a bűncselekmény megítélése majd a bíróság feladata lesz. Az ülésen Czeglédy Csaba is részt vett, és arra hivatkozott: társadalmi érdek, hogy ő képviselő legyen.

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az NVB ülése után azt mondta: két fontos tanulsága van az ügynek. Az egyik, hogy az MSZP és a DK továbbra is falaz Czeglédynek, hiszen a mentelmi jog felfüggesztése ellen érvelt az MSZP-s delegált. A másik tanulság, hogy az NVB a hatályos jogszabályok szerint járt el. Kiemelte: mentelmi ügyeknél vizsgálni kell, hogy a szóban forgó büntetőügy összefüggésben van-e a képviselő-jelöltséggel, ám Czeglédy esetében erről szó sincs, hiszen korábbi cselekményekről van szó. A fideszes politikus rámutatott: a legfőbb ügyésznek kell indítványozni a kényszerintézkedés elrendelését a Kúriánál. Egy ilyen tárgyi súlyú ügyben indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés – tette hozzá Budai Gyula.


Czeglédy Csaba ügyvéd /Fotó: szegedma.hu

 

Czeglédy első útja egyébként, még csütörtöki szabadon engedése után, Simicska Hír Tv-jébe vezetett, ahol kínos magyarázkodásba kezdett. Természetesen Kálmán Olga műsorvezető teret engedett a szerecsenmosdatásnak.

– Ez egy választási trükk, amivel ki tudott szabadulni az előzetesből – mondta a Lokálnak még a választási bizottság döntése előtt Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója. Mindez azonban nem sokáig tartott, vagyis nem vált be, mert Czeglédy mehet vissza a dutyiba.

A Fidesz-frakció is kiadott egy közleményt, még a Nemzeti Választási Bizottság döntése előtt, amelyben a következőket írják: „Ha valakinek eddig kétségei lettek volna, akkor most már a saját szemével láthatja: Czeglédy Gyurcsány embere, és a Czeglédy-ügy Gyurcsány Ferenc és az egész baloldal korrupciós ügye. Czeglédy Csaba valószínűleg a DK-nak gyűjtötte az ellopott milliárdokat. Elképesztő, hogy Gyurcsányék hősként ünnepelnek egy durva adócsalót, aki csak azért hagyhatta el a börtönt, mert gátlástalanul visszaélt a joggal, Gyurcsány és az MSZP segítségével ajánlásokat gyűjtött, hogy képviselőjelöltként kiszabadulhasson. Czeglédynek a börtönben a helye, vissza kell oda kerülnie.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek