2019. január 18., péntek
Piroska

PR

Menjünk a moziba be!

A magyarok ismét megszerették a magyar filmeket. Tavaly közel 1,3 millióan ültek be a mozikba hazai alkotásokra, ez messze felülmúlja az elmúlt évtizedek adatait. 2017-ben a Kincsem volt a nagy közönségkedvenc, de A Viszkis és a Pappa Pia is tarolt. Körkérdésünkből is ez a három film került ki győztesen.

A magyar filmgyártás egyre inkább magára talál. Jönnek a nemzetközi szakmai díjak és most már a nézők is szép számmal. A Magyar Nemzeti Filmalap fennállása óta (2012-ben indult) számos emlékezetes produkció született. Az első nagy nézőszámot hozó hazai alkotás a 2013-ban bemutatott Coming Out volt, amelyet több mint 141 ezren néztek meg, az abszolút rekordot pedig a Kincsem állította fel. A tavaly elkészült alkotás közel 460 ezer embert csábított a mozikba. Kíváncsiak voltunk, olvasóinkat melyik magyar film fogta meg leginkább.


Katánál a Kincsem és az Üvegtigris nyert

– Az Üvegtigris minden részét nagyon szeretem, a férjemmel nagy rajongói vagyunk – árulta el Kata, amikor kedvenc magyar filmjeiről faggattuk. – De most nehéz helyzetben vagyok, mert a Kincsem nagyon megfogott. Fej fej mellett említeném őket befutónak – tette hozzá a menedzserasszisztensként dolgozó fiatal nő, aki eldöntötte, pár év múlva a Kincsemet kislányának is megmutatja, mert Panni nagyon szereti a lovakat.


Szilárdnak bejött Hajnal Tímea meg A Viszkis

– Helyenként már-már alpári, mégis fergetegesen jót nevettem a Megdönteni Hajnal Tímeát számos jelentén – fejtette ki véleményét a negyedéves egyetemista Szilárd, aki rövid habozás után ki is nevezte a filmet magyar kedvencének. – Nagyon kellemes csalódás volt nekem ez a film, nem csak mi magyarok értjük a poénokat, bárhol a világban megállná a helyét. De A Viszkist is láttam, az is nagyon tetszett.

Erzsike megkönnyezte a Kincsemet

– Nagyon szeretem az állatokat. Elsőként a Fehér Isten című film csábított vissza a moziba, az unokámmal mentem el megnézni. Az is nagyon tetszett, de a Kincsemet még meg is könnyeztem – mesélte a nyugdíjas Erzsike, aki bevallotta, korábban nem volt nagy rajongója a magyar filmeknek, de most megváltozott a véleménye.

Andi a Valami Amerika nagy rajongója

– Már láttam a harmadik részt is. Valami Amerika-rajongó vagyok! Nálam ez a trilógia a nyerő, de megnéztem A Viszkist, az is nagyon tetszett. A Testről és lélekről egész más típusú film, nem könnyű szórakozás, de megérintett. Néha kell ilyen is, ami elgondolkodtat – mesélte a műkörmösként dolgozó Andi, aki azt is hozzátette, ma már sokkal gyakrabban választanak párjával magyar filmet, ha moziba mennek, mint tíz évvel ezelőtt.

 

Közönségkedvenc magyar filmek:

 1. Kincsem (2017) – 455 ezer 268
 2. A Viszkis (2017) – 286 ezer 317
 3. Saul fia (2015) – 269 ezer 714
 4. Pappa Pia (2017) – 207 ezer 789
 5. Coming Out (2013) – 141 ezer 760
 6. Megdönteni Hajnal Tímeát (2014) – 104 ezer 863

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Cooky: Hiszek a számmisztikában

  Cooky: Hiszek a számmisztikában

  Cooky hiszi, hogy egész életét végigkíséri a szerencse, ezért is olyan jókedvű és vidám személyiség. Hisz a számisztikában, a négyes a szerencseszáma.

 • Papír helyett eRecept

  Papír helyett eRecept

  2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot.