EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Mesterlövészek százait telepítette az izraeli hadsereg a Gázai övezetbe

Több száz mesterlövészt telepített az izraeli hadsereg a Gázai övezet peremén, tekintettel a “Visszatérés menetének” elnevezett, péntekre bejelentett palesztin tömegtiltakozásokra – jelentette be szerdán Gadi Eizenkot vezérkari főnök.

Eizenkot a Jediót Ahronót című újságnak nyilatkozva elmondta: a különleges erőktől átvezényelt mesterlövészek csak akkor nyithatnak tüzet, ha életek kerülnek veszélybe.


“Remélem, hogy a másik fél nem követ el ostobaságot” – idézte az izraeli rádió Avigdor Lieberman védelmi tárcavezetőt.

Az izraeli hadsereg a nap folyamán közölte azt is, hogy lezárja a palesztin területeket a pészah (zsidó húsvét) idejére. Csütörtök estétől kilenc napon át kivételes esetekben, például humanitárius vészhelyzetekben engedélyezik palesztinoknak, hogy átkelhessenek a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából. Izrael az ilyen intézkedéseket alapvetően mindig biztonsági érdekeivel indokolja.


A palesztin akció szervezői tízezreket várnak, köztük teljes családokat a Gázai övezet és Izrael határán a május 15-ig tartandó akcióra, amelynek keretében öt helyszínen sátorvárosokkal tüntetnének a palesztin menekültek jogáért, hogy visszatérhessenek a most Izraelhez tartozó területekre.

“Hangsúlyozzuk, hogy békés menetről van szó” – mondta a Gázai övezetet uraló Hamász radikális szervezet egyik vezető tagja. Halíl al-Haja egyben hangsúlyozta: “Sosem adjuk fel földünket, amelyet apáink és nagyapáink vére öntözött”. “Óva intjük az izraeli megszállókat attól, hogy fegyvertelen és békés tömegeket, köztük nőket, gyermekeket, és időseket támadjanak meg” – tette hozzá.

Az izraeli külügyminisztérium bírálta a Hamászt: “A palesztin vezetés által szervezett kampány valójában veszélyes, szándékos provokáció, amelynek célja, hogy ismét fellángoljon a konfliktus, és fokozódjon a feszültség”.

Az tiltakozó akciók apropóját Izrael államalapításának 70. évfordulója szolgáltatja május 15-én, amit a palesztinok a Nakba, vagyis a katasztrófa napjaként tartanak számon, mivel az 1948-as háborúban mintegy 700 ezer palesztin kényszerült elhagyni Izrael területét. Az Egyesült Államok emellett május 14-én tervezi megnyitni jeruzsálemi nagykövetségét. Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és áthelyezi diplomáciai képviseletét Tel-Avivból.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.