2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

PR

Micsoda filmek, micsoda sikerek!

Újra szárnyal a magyar filmgyártás. Jönnek a nemzetközi szakmai díjak, rangos jelölések, és most már a nézők is. A Magyar Nemzeti Filmalap fennállása óta (2012-ben indult) számos emlékezetes produkció született. A számok magukért beszélnek: tavaly közel 1,3 millióan ültek be a mozikba hazai alkotásokra, ez messze felülmúlja az elmúlt évtizedek adatait.

A legnagyobb brit filmes díjat, a BAFTA-t is elnyerte az Oscar-díjas Saul fia

Visszahódítani a mozinézőket a magyar filmekre és visszaszerezni a nemzetközi filmszakmai tekintélyt – ez volt a 2012-ben létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap célkitűzése, ami, úgy tűnik, kezd valóra válni. A nézőszámrekord mellett 2017-ben a hazai alkotások számos díjat zsebeltek be.


1945 című filmjével Török Ferenc a 23. Berlin-Brandenburgi Zsidó Filmfesztiválról a legjobb rendezőnek járó díjjal térhetett haza.

Mundruczó Kornél a Jupiter holdjával ott volt a cannes-i mezőnyben, a norvég filmfesztiválon Ökumenikus Filmdíjjal tüntették ki, a párizsi L’Etrange filmfesztiválról a fődíjat hozta el, a belgiumi Ostende filmfesztiválján csillagot kapott, és elismerték a film operatőre, Rév Marcell munkáját is, akit a szakmai zsűri Arany Kamera 300 fődíjjal tüntetett ki. A grúziai Batumiban rendezett nemzetközi filmfesztiválon a Jupiter holdjában nyújtott alakításáért Merab Ninidze nyerte el a legjobb színész díját. A fantasztikus filmek legnagyobb fesztiválján, a katalóniai Sitgesben Mundruczót „Time Machine” díjjal jutalmazták, majd megkapta a fesztivál fődíját és a legjobb effektekért járó trófeát is.


Mészáros Márta családtörténete, az Aurora Borealis – Északi fény lett a közönség kedvence az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar alkotás több mint 150 vetélytársát utasította maga mögé és hozta el a közönségszavazatok alapján a legjobb külföldi filmnek járó díjat.

A 2016-ban a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia is újabb elismeréssel büszkélkedhet. Nemes Jeles László mozija tavaly elnyerte a legrangosabb brit filmes kitüntetést, a BAFTA-díjat, ugyancsak külföldi film kategóriában.

Oscart zsebelt be tavaly a 2016-ban bemutatott Mindenki. A Deák Kristóf rendezte alkotás a legjobb élő szereplős rövidfilmnek járó aranyszobrocskát hozta haza.

A főszereplő, Borbély Alexandra egy jelenetben a Testről és Lélekről című filmben

A szobrot ugyan nem hozta el, de már az is óriási elismerés, hogy ott volt a legjobb külföldi film kategóriában idén az öt Oscar-jelölt között Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása.

Sikeresen működik tehát a filmalap, amelynek bevételeit a törvényi szabályozás alapján a Hatoslottó játékadójának 80 százaléka gyarapítja. A magyar filmipar támogatásával nemzetközi gyakorlatot követ a Szerencsejáték Zrt., hiszen Európában bevett szokás – bár országonként eltérő mértékben – a szerencsejátékokból származó bevételek helyi filmipar támogatására való felhasználása.

De nemcsak a Nemzeti Filmalapon keresztül, hanem közvetlenül is számos nagy sikerű magyar film megvalósulásához járult hozzá a magyar lottótársaság. Olyan ikonikus hazai alkotások születtek a támogatásával, mint a Sose halunk meg, az Üvegtigris és a Valami Amerika mindhárom része.

Közönségkedvenc magyar filmek:

A nézőszám rekordot a Kincsem tartja

Az első nagy nézőszámot hozó hazai alkotás a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása óta a 2013-ban bemutatott Coming Out volt, amelyet több mint 141 ezren néztek meg, az abszolút rekordot pedig a Kincsem állította fel. A tavaly elkészült alkotás közel 460 ezer embert csábított a mozikba. Lássuk, a legsikeresebbek rangsorát!

  1. Kincsem (2017) – 456 ezer néző
  2. A Viszkis (2017) – 287 ezer néző
  3. Saul fia (2015) – 270 ezer néző
  4. Pappa Pia (2017) – 208 ezer néző
  5. Coming Out (2013) – 142 ezer néző
  6. Megdönteni Hajnal Tímeát (2014) – 105 ezer néző

Kapcsolódó Cikkek