EUR: 316,78 Ft
CHF: 281,84 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Belföld

Migránssegítők központja lehet Zugló

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület Budapest XIV. kerületében lelt otthonra – derül ki a Figyelő legfrissebb lapszámából. A Karácsony Gergely, MSZP-P közös miniszterelnök-jelöltje által vezetett Zuglóban több hónapos
programsorozatot hirdetett meg az a szervezet, amelyben migránsspecifikus szakmai műhelyeket rendeznek.

Kováts András, a Menedék igazgatója 2015 nyarán kritizálta a déli határkerítés ötletét. Úgy fogalmazott, hogy „ebben a világban már nem lehet falakat emelni és bezárkózni, hacsak nem vagyunk Észak-Korea” – vélekedett. Az igazgató a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködve készített olyan brossúrákat is, amiben például a saját multikulturalizmus értelmezésüket terjesztik. A programsorozat miatt fontos kitérni Karácsony Gergely polgármesterre is. A politikus is hasonlóan gondolkodott és gondolkodik a migrációról. Már 2015-ben egy olyan javaslattal állt elő, amiben a használaton kívüli laktanyák felújításával hozott volna létre szállókat a menekülteknek. Saját kerületében példát is akart mutatni azzal, hogy a szociális bérlakásokban szállásolták volna el a migránsokat.


Szerencsére a helyi jobboldal ellenállt, és megakadályozta Karácsonyt tervei végrehajtásában. A Figyelő emlékeztet arra is, hogy a Migration Aid ennél is messzebbre ment: ők a laktanyák mellett az iskolákat és az óvodákat is megnyitották volna.

Máshol is találhatunk hasonló elképzeléseket. Botka László, szegedi polgármester sokáig próbált tetszelegni Martin Schulz-nak. A német szocialista politikus ki is jelentette, hogy Szeged egy elkötelezetten baloldali város, tehát nyugodtan oda lehet küldeni a menekülteket. Ekkor már a magyar kormány nyíltan a kvóta és a migráció ellen foglalt állást. Szeged esetében a kulcs az volt, hogy önkormányzati szinten próbálták megkerülni a magyar államot – sikertelenül. Hasonló ötletek a zuglói migránkurzuson is felmerültek, hiszen alkalmaikon több ilyen programot is meghirdettek. Többek közt városi sétát itt élő “idegen vezetővel”, tréningeket tartanak Szegeden és Győrben a társadalmi célú aktivitás növeléséért, valamint óvodapedagógusoknak szerveznek továbbképzéseket. A kérdés csupán az, hogy milyen céllal.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek