EUR: 323,60 Ft
CHF: 287,72 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Életmód

Milliós négyzetméterárak a filmes helyszíneken

Az elmúlt években gyakran adott otthont hollywoodi sztárokkal készült amerikai szuperprodukciók forgatásának Budapest. Ez persze nem véletlen, mert a fővárosi épületek és városrészek több történelmi korszak, illetve európai nagyváros megidézésére alkalmasak – áll az ingatlan.com összeállításában.

Az elemzés azt vizsgálta, hogy a legnépszerűbb filmforgatási helyszínek – többek között Széchenyi tér, VI. és VII. kerület belső része, körutak – környékén mennyi volt az átlagos négyzetméterár az ingatlan.comon hirdető magánszemélyek kínálatában.


Fővárosunk játszotta már Párizst, például a Robert Pattinsonnal forgatott Bel Amiban. A Melissa McCarthy főszereplésével készült Kémben az Operaházat egy római kaszinó szerepében láthattuk. A Die Hard-filmek legutóbbi részében Bruce Willis moszkvai jeleneteit vették fel a magyar fővárosban, többek között a belvárosi Madách téren. Az Angelina Jolie rendezte Vér és méz földjén című háborús filmben a Margit híd budai hídfőjénél is voltak jelenetek. A belvárosi helyszínek közül a Szabadság tér a legdrágább, ahol március elején az átlagos négyzetméterár 1,6 millió forint volt. A Lánchíd pesti hídfője kedvelt forgatási helyszín, a már említett Kém című filmben is megjelenő Gresham-palota közelében is bőven 1 millió forint feletti összeget kérnek egy négyzetméterért az eladók. Az ötcsillagos hoteleknek is helyet adó Apáczai Csere János utcában 1,5 millió forintért kínálják a lakások négyzetméterét, a Bazilika melletti Sas utcában szintén 1,5 millió forintnál tartanak az átlagárak.

Több filmforgatás volt korábban az Andrássy úton és környékén, ahol március elején az átlagos négyzetméterárak 908 ezer forintnál jártak. A filmekben egyre gyakrabban feltűnő Opera környékén a Dalszínház utcában és a Hajós utcában 850–900 ezer forintos négyzetméterárakra kell készülni. A Brad Pitt és Robert Redford szereplésével forgatott Kémjátszma az Astoria mellett több ikonikus budapesti helyszínnel, például a Nyugati pályaudvarral és a Gozsdu-udvarral pótolta Berlint. A Nyugati tér mellett lévő Jókai utcában az ingatlan.com összeállítása szerint 750 ezer forint körül van az átlagos négyzetméterár, míg a Gozsdu-udvarban 1 milliónál jártnak az árak. A közelben lévő Wesselényi vagy a Síp utcában viszont 600 és 700 ezer forint közötti négyzetméterárakon hirdetik a lakásokat. Barátságosabb árak találhatóak még a Kiskörút közelében, például a Fővám téri vásárcsarnok szomszédságában, ahol szintén voltak filmforgatások, a Mária utcában és a Horánszky utcában például 500–600 ezer forint az átlagos négyzetméterár.


Budapest kifejezetten népszerű nemzetközi filmes körökben, amire jó példa, hogy részben itt készül a 2019-ben mozikba kerülő, James Cameron nevével fémjelzett legújabb Terminátor-film is. A pontos forgatási helyszínek még nem ismertek, ezért az még kérdéses, hogy melyik utcák lakói láthatják munka közben a produkció világsztárjait, Arnold Schwarzeneggert és Linda Hamiltont.

Kapcsolódó Cikkek