EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb VIII.kerület

Mindent a roma kultúráról

Európában egyedülálló lesz az az intézmény, amelynek alapkövét február utolsó napján rakták le Józsefvárosban: a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ közösségi térként igyekszik majd minden ismeretet átadni, amit a roma kultúráról tudni érdemes.

A világhírű roma származású zongoraművész, Cziffra György a családját ért többszöri bántalmazás és az ötvenes évekbeli börtönévek után, 1956-ban döntött úgy, hogy végleg elhagyja Magyarországot. Már új élete első hónapjaiban elképesztő sikereket aratott Franciaországban, majd a nyugati világ más központjaiban, barátságáért államfők versengtek. Munkássága jól mutatja, hogy tehetséggel nehéz sorból is lehet magasra jutni. Ezért nevezik el róla azt az oktatási és kulturális központot, amelynek alapkövét február 28-án rakta le Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Tavaszmező utca 6. alatt.


Balázs János, a Cziffra Központ művészeti vezetője és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az alapkőletételkor
Fotó: Mészáros Diána

A létesítmény 2,5 milliárd forint hazai forrásból épül meg, és várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit. A miniszter bejelentette, hogy a központ elindulása zöld jelzést kapott, mivel megkapták az engedélyt a jelenlegi épület bontásához, és rendelkezésre állnak az építési engedélyek, valamint a kapcsolódó szakhatósági állásfoglalások, köztük a műemlékvédelemé is.
– A felépülő központ új lehetőséget teremt Magyarországnak és Európának, hogy jobban megismerjük a nemzetiségek, ezen belül kiemelten a magyar cigányság kultúráját, amely elválaszthatatlan a magyar kultúrától – mondta Balog Zoltán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője felidézte, hogy az elmúlt negyven évben számos sikertelen próbálkozás történt egy roma kulturális központ létrehozására.

Balog Zoltán kitért arra, hogy a központ szakmai koncepciójának kidolgozásával megbízott Balázs János zongoraművész tette a legtöbbet Cziffra György zongoraművész örökségének hazahozatala érdekében, három évvel ezelőtt ő indította be a Cziffra György Fesztivált.
Balázs János, a Cziffra Központ művészeti vezetője kiemelte: Magyarországon jelentős értéket képvisel a cigányság kultúrája, amelyet bemutatni, megőrizni, ápolni, a fejlődését és jövőjét biztosítani kötelességünk.
A Cziffra Központ lehetőséget fog adni a roma alkotóknak a megjelenésre, közösségi teret biztosít az innovatív kulturális programoknak, és egyszerre lesz nyitott a roma emberek, illetve a nyilvánosság előtt. Az épületbe egy 350 fő elhelyezésére alkalmas színházi termet terveztek, ahol zenei és táncprodukciókat is bemutatnak, lesznek állandó és tematikus kiállítások, zenei, tánc- és filmművészeti szakmai műhely, professzionális stúdió, digitális archívum és könyvtár, valamint rádióműsor sugárzására alkalmas stúdió és szerkesztőség.


Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.