EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Életmód

Mit szabad trombózis után?

Összeszedtük a mélyvénás trombózis után leggyakrabban felmerülő kérdéseket, amelyekre prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája válaszolt.

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, hogy ha vérrög, vagyis trombus alakul ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában – Profimedia, BSIP


  1. Szabad-e mozogni? – Nemcsak szabad, de kell is, azonban nem mindegy, hogy mikor, ezért előtte mindenképp egyeztessen orvosával. Régebben a trombózisos betegeket szigorúan hat hétig fektették, de ez a felfogás mára megváltozott. A jelenlegi álláspont szerint minél korábban el kell kezdeni a rendszeres mozgást, figyelve arra, hogy olyan mozdulatokat végezzen, amelyek következtében a thrombus leszakadása nem fordulhat elő.
  2. Végig injekciózni kell? – Nem, a betegnek heparint/LMWH-t nem szükséges élete végéig szúrni magának. Leggyakrabban 3–6 napig kapja a  terápiás dózisban, naponta kétszer, a testsúlyának megfelelő adagolásban.
  3. Lehet-e szaunába, szoláriumba járni? – A jövőben tartózkodni kell az olyan tevékenységektől, amelyek a vénák kitágulását eredményezik, ugyanis ekkor megnő a vér pangása az erekben, ez pedig fokozza a vérrögképződés rizikóját. Éppen ezért ne járjon finn szaunába, gőzfürdőbe, 80-90 fokos helyekre, valamint kerülje a 36 foknál melegebb termálvizeket is. Szoláriumba lehet menni, rövid időre, de csak 3 hónappal a trombózis után.
  4. Szabad-e K-vitamin-tartalmú ételeket fogyasztani? – Sokat hallani, hogy óvatosan kell bánni a K-vitamin-tartalmú ételekkel véralvadásgátló szedésekor. Ez csakis a kumarinszármazékokra vonatkozik, a NOAC készítményeknél erre nem szükséges odafigyelni.
  5. Szabad-e repülőgépre ülni? – A repülőút – akárcsak a hosszabb autó- vagy vonatút – megnöveli a trombózis rizikóját. Kompressziós terápiára az út során mindenképpen szükség van. Természetesen amíg a beteg alvadásgátlót szed, a repülőúton is biztonságban van, ha sokat mozog, valamint bő folyadékfogyasztással pótolja a folyadékvesztést. Ha átesett trombózison vagy tüdőembólián, de már nem kap alvadásgátló kezelést, fontos, hogy még az utazás előtt keresse fel orvosát, ha úgy ítéli meg, hogy megelőző alvadásgátló kezelésre (LMWH) is szükség van az oda- és a visszaút előtt, hiszen ha egyszer már volt trombózisa, megfelelő prevenció nélkül lényegesen nagyobb eséllyel alakul ki újabb.

Kapcsolódó Cikkek