EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Zalaegerszeg

Modernebb lett az Ady iskola

Megújult az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tornaterme. A 147,13 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból finanszírozott beruházás során (Széchenyi 2020, TOP) többek között szigetelték a külső homlokzatot, korszerűsítették a világítást, napelemes rendszert építettek ki, és projektarányos akadálymentesítés is történt. A fejlesztés eredményeként napelemes megújuló energiaforrás felhasználásával az intézmény fűtési rendszerét is felújították .

Az iskola tornatermének homlokzata teljes felületen új szendvicspaneles hőszigetelést kapott, valamint jó hőtechnikai jellemzőkkel rendelkező, műanyag szerkezetű nyílászárók beépítésével megtörtént a külső nyílászáróinak teljes cseréje is. Felújították a lapos tetőt, amely csapadékvíz elleni szigetelést és hőszigetelést kapott, míg a  tornateremben akadálymentesített vizesblokkot és öltözőt alakítottak ki. Az épület fűtési rendszere három új kazán beépítésével teljesen újjáépült, a kazánház és a fűtési körök korszerűsítése is megtörtént, a radiátorok termosztatikus szelepet kaptak, amivel lehetővé vált a fűtés helyiségenkénti szabályozása. A használati melegvíz-rendszerhez kapcsolódóan napelemes rendszer létesült. A napelemeket az épület három tantermi szárnyának lapos tetőjére telepítették. A tornateremhez tartozó öltözőbe és a terembe az eredeti, rosszul záródó fémablakok és -ajtók helyett új műanyag szerkezetű nyílászárókat építettek be.

A sajtó tájékoztatón Balaicz Zoltán örömmel nyilatkozott az iskola fejlesztéséről mivel valaha ő is itt koptatta a padokat
Fotó: Inhof András

– Az elmúlt évek során összesen közel 300 millió forintot költöttünk az iskola fejlesztésére, de még hátravan egy ütem, ez pedig nem más, mint a hátsó, a még XIX. századi épület energetikai felújítása, amire pályázatot nyújtottunk be az ELENA program keretében – mondta el Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón.

A világítás is korszerűsítésre került
Fotó: Inhof András

A rendezvényen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, aki a napi testmozgás fontosságát hangsúlyozta. Szerinte jó döntést hozott a kormány, amikor az iskolákban bevezette a mindennapi testnevelést. Fontosnak tartja, hogy folytatódjon a program, hiszen a fiatalok nagy része csak annyit hajlandó mozogni, amennyi az iskolában kötelező. A tervek szerint az óvodásokat is be kellene vonni, hogy minél korábban szokjanak hozzá a mozgás öröméhez.

A tornaterem hőszigetelése jelentős segítség az épp -10 fokban
Fotó: Inhof András

A felújítással egy időben a Zalaegerszegi Tankerületi Központ saját forrásból a vizesblokkokat és a tantermeket modernizálta. A tervekben szerepel az összes vizesblokk felújítása, illetve a tantermek padozatának és bútorzatának cseréje is – tette hozzá Kajári Attila tankerületi igazgató.

Egyre szebb és korszerűbb lesz az Ady Iskola
Fotó: Inhof András

Az intézmény több mint százéves múlttal rendelkező, polgári tradíciókat őrző iskola, vonzerejét a gondos és körültekintő nevelői munkának köszönheti, amelynek éltető forrása a művészet. Az 1–8. évfolyam tanulói továbbra is magas óraszámban képezhetik magukat tánc, rajz, illetve ének-zene tagozaton. A gimnáziumban képzőművészeti és öt évfolyamos nyelvi előkészítő osztály is várja a diákokat.

Az ELENA program célja, hogy támogassa a helyi közösségeket a megújuló energia és az energiahatékonyság területén tervezett beruházások előkészítésében, hogy ezáltal minél hatékonyabban részt tudjanak vállalni az európai klímavédelmi és kibocsátáscsökkentési célok teljesítésében. Az ELENA program a beruházás értékének legalább 25-szörösét várja el hasznosulási faktorként, azaz a beruházás összértéke a támogatási összeg 25-szöröse kell, hogy legyen.

Gyönyörű balett tánccal kápráztatták el a résztvevőket a korszerűsített torna teremben az Ady Iskola növendékei
Fotó: Inhof András

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.