2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Hódmezővásárhely

Moldvai mulatság

A zárt közösségben élő moldvaiak archaikus táncát ismerhették meg a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban az érdeklődők az Árendás Néptáncegyüttes szervezésében.

Igen egyszerű elsajátítani ezt a mozgásformát, minden alap benne van, amelyet aztán különféle módon kombinálnak, és ha egyszer megtanulja az ember, akkor nem is felejti el.

A régi, nagy Magyarországnak a keleti részéből hozott erre az alkalomra az Árendás Néptáncegyüttes több mint tizenötféle táncot. Ezek többnyire három faluból származnak: Pusztinából, Rekecsinből és Klézséről. „Javarészt körtáncok ezek. Régi stílusúak, kicsit archaikusabbak, mint például a Dél-Alföldön ismert táncok, azokban van egy kis nyugatias hatás, a modern kor kicsit belehozta a színeit. Ezek viszont nagyon zárt közösségből származó táncok, és így magát a táncos közösséget, akik ide eljönnek, jobban összehozza” – mesélt a táncokról Bálint Alíz, az Árendás Néptáncegyüttes művészeti vezetője, aki az est folyamán oktatta ezeket a moldvai táncokat.


A tánc, a zene együttese igazán jó hangulatot teremtett a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ tánciskolájában.

A néptánccsoport szeretné rendszeressé tenni az ilyesfajta táncházakat, amelyeknek egy másik jellemzője volt a batyus jelleg. Mindenki hozott magával egy kis süteményt, innivalót, hogy egy-egy tánc közti szünetben legyen mit falatozni.

Bálint Alíz, az Árendás Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Korsós Kinga kobozművész és Debreczeni-Kis Helga hegedűsművész

Az est folyamán az egyszerűbb táncokkal, lépésekkel kezdtek, majd ebből építkezve egy hatalmas, közös mulatsággá változott a tér. Ebben a jelenlévők segítségére volt két vendégművész, név szerint Debreczeni-Kis Helga, a Fölszállott a páva 2. helyezettje, aki hegedűn, valamint Korsós Kinga, aki kobozon játszott.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.