2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Miskolc

Nagy Lajos királyra emlékeztek a várban

692 évvel ezelőtt, március 5-én született Nagy Lajos. A magyar királyra egy tudományos konferenciával és rendhagyó tárlatvezetéssel emlékeztek a diósgyőri várban. Nagy Lajosról elismert történészek, régészek, művészettörténészek meséltek.

Rendhagyó tárlatvezetéssel és tudományos konferenciával emlékeztek Nagy Lajos egykori magyar királyra a diósgyőri várban. A rendezvényre csaknem százan voltak kíváncsiak. Régészek, történészek, más várak képviselői, pedagógusok és hagyományőrző egyesületek is érkeztek.


Tudományos konferencia a diósgyőri vár lovagtermében

 A magyar királyról elismert történészek, régészek, művészettörténészek meséltek. Többek között azt is, hogy Nagy Lajos sokkal nyíltabb és barátságosabb volt, mint apja, Károly Róbert. És mint lovagkirály, tényleg komolyan vette a lovageszményeket.

Rendhagyó tárlatvezetés a diósgyőri várban

 

Bertényi Iván egyetemi tanár, történész elmondta, hogy szerinte csodálatosan néz ki felújítva a diósgyőri vár. A rekonstrukciónak pedig még nincs vége. Újjáépítik többek között a csonka tornyot, felújítják a nyugati palotaszárnyat, kialakítják a királyi kertet és visszaállítják a vizesárkot is.  

A felújítás első üteme előtt körülbelül 40 ezren látogattak el évente a diósgyőri várba, ez a szám a rekonstrukció után 130 ezerre nőtt. Pfliegler Péter alpolgármester szerint a második ütem után még többen lesznek kíváncsiak Nagy Lajos király egykori várára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.