2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Miskolc

Nagy Lajos királyra emlékeztek a várban

692 évvel ezelőtt, március 5-én született Nagy Lajos. A magyar királyra egy tudományos konferenciával és rendhagyó tárlatvezetéssel emlékeztek a diósgyőri várban. Nagy Lajosról elismert történészek, régészek, művészettörténészek meséltek.

Rendhagyó tárlatvezetéssel és tudományos konferenciával emlékeztek Nagy Lajos egykori magyar királyra a diósgyőri várban. A rendezvényre csaknem százan voltak kíváncsiak. Régészek, történészek, más várak képviselői, pedagógusok és hagyományőrző egyesületek is érkeztek.


Tudományos konferencia a diósgyőri vár lovagtermében

 A magyar királyról elismert történészek, régészek, művészettörténészek meséltek. Többek között azt is, hogy Nagy Lajos sokkal nyíltabb és barátságosabb volt, mint apja, Károly Róbert. És mint lovagkirály, tényleg komolyan vette a lovageszményeket.

Rendhagyó tárlatvezetés a diósgyőri várban

 

Bertényi Iván egyetemi tanár, történész elmondta, hogy szerinte csodálatosan néz ki felújítva a diósgyőri vár. A rekonstrukciónak pedig még nincs vége. Újjáépítik többek között a csonka tornyot, felújítják a nyugati palotaszárnyat, kialakítják a királyi kertet és visszaállítják a vizesárkot is.  

A felújítás első üteme előtt körülbelül 40 ezren látogattak el évente a diósgyőri várba, ez a szám a rekonstrukció után 130 ezerre nőtt. Pfliegler Péter alpolgármester szerint a második ütem után még többen lesznek kíváncsiak Nagy Lajos király egykori várára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.