2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! Bemutatkoznak a fajtamentők – 4. rész – A csivava

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a Csivava Fajtamentő Egyesület és az Árva Csivavák Egyesülete mutatkozik be.

A fajtáról


Ez az a fajta, amelyik láttán szinte mindenki elolvad. Nem is csoda, hiszen amilyen aprók, annyira aranyosak. A cuki külső ellenére azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek az pöttöm jószágok nem kisbabák, hanem kutyák, ugyanúgy mint nagyobb testű ebtársaik. Sokan hajlamosak elkényeztetni a kis kedvencet, melynek hatására igazi mini diktátorokat lehet nevelni: minden módon megpróbálják érvényesíteni akaratukat.  Vannak félősebb és indokolatlanul bátor csivik is, ezek esetében különösen fontos a megfelelő szocializáció, ami azt jelenti, hogy érdemes hozzászoktatni őket mihamarabb más kutyák, emberek társaságához.

A másik nagy veszély, ami a csivavákra leselkedik, az a szaporítás: sokaknak jó üzletnek tűnik a kistermetű ebek pároztatása, a kutyagyár azonban számtalan beteg, károsodott idegrendszerű példányt termelt ki. Aki csivavát szeretne, annak érdemes szem előtt tartania, hogy ezek a pici ebek ugyanolyan bánásmódot igényelnek, mint bármely más kutya: ha ezt nem felejti el a gazdijelölt, akkor szobatiszta, alapparancsokat megértő, fegyelmezett négylábú társ válhat a csivavából, ami mellett öröm az élet.


A örökbefogadás menete

A Csivava Fajtamentő Egyesület és az Árva Csivavák Egyesületének esetében is a Facebook oldalon találhatóak a gazdára váró védencek, valamint az egyesületek elérhetősége is. Telefonon vagy e-mail-ben lehet érdeklődni a örökbefogadható kutyákról. Fontos tudni, hogy a csivavák általában félénkek, nehezen barátkoznak, türelemre és kitartásra van szükség a gazdijelölt részéről.  Az előzetes beszélgetés során az egyesület munkatársai felmérik az igényeket és az életkörülményeket, ennek ismeretében segítenek megfelelő csivavát választani, majd jöhet a személyes találkozó.

Ha ez rendben zajlik, akkor a Csivava Fajtamentő Egyesület munkatársai ellátogatnak a gazdijelölthöz környezettanulmányra és kölcsönös bizalom esetén megtörténhet az ideiglenes örökbefogadás. Ez általában egy hónap, melynek során a folyamatos kapcsolattartás segítségével igyekeznek egyengetni gazdi és kutya közös jövőjét. Ha sikeresen zárul a próbaidő, jöhet a végleges örökbefogadás.

Az Árva Csivavák Egyesületénél a személyes találkozó után, kölcsönös szimpátia esetén elindulhat az örökbefogadás, ennek során a leendő gazdinak kell állnia a kutya ivartalanítási költségeit, véglegesíti örökbefogadási szándékát Közben tagja lesz egy zárt Facebook.csoportnak, ide havonta egy fotót kérnek feltölteni a mentett csivava gazdis életéről.

Az örökbefogadás költségei

A Csivava Fajtamentő Egyesület csak teljesen felgyógyított, oltott, ivartalanított, parazitamentesített, chipezett kutyát ad örökbe. 20 ezer forint állatorvosi költség hozzájárulást szoktak kérni, ezt azonban kizárólag végleges örökbefogadás esetén kell kifizetni.

 

Az Árva Csivavák Egyesülete a felmerülő orvosi költségeket a gazditól kéri el: tehát az oltás, ivartalanítás, esetleges gyógykezelések állatorvosi számláját a leendő tulajdonosnak kell állnia.

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

 

Kapcsolódó Cikkek