2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! Bemutatkoznak a fajtamentők – 5. rész – A dalmata

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület mutatkozik be.

A fajtáról


A dalmata sokak kedvence lett a 101 kiskutya című mesének köszönhetően, azonban senkit ne tévesszen meg a csupapetty-cuki külső: a dalmata valójában munkakutya. Eredetileg hintókat, lovasokat kísértek, és bizony, ha kellett, meg is védték azokat.

Éppen ezért a dalmata akár órákon át képes nyargalni, így aktív család tagjaként lehet ideális társ. A gyerekekkel jól kijön, nem egygazdás kutya, de következetes nevelést igényel, mert megőrzött valamennyit napjainkban is egykori harciasságából.


Fotó: Profimedia, Alamy

A fajtára jellemző fogyatékosság a süketség, ám a rosszul halló ebek is nagyszerűen be tudnak illeszkedni a gazda életének mindennapjaiba. Abban, hogyan kell nevelni egy hallássérült dalmatát, a fajtamentők is szívesen segítenek.

Fotó: Profimedia, Cultura RM

Örökbefogadás menete

A fajtamentők meglehetősen alaposan feltérképezik a leendő örökbefogadó körülményeit. Az érdeklődőknek először bemutatkozó levelet kell küldeniük a [email protected]  email címre, melyben jónéhány információra rákérdeznek (Hol él (település neve)? Kertes házban vagy lakásban? Család összetétele? Gyerekek száma, életkora? Vannak más háziállatai, milyen neműek, korúak, ivarosak, mióta élnek Önökkel? Kutyás tapasztalata néhány sorban. Milyen célra szeretné befogadni a kutyát? Milyen szabadidős tevékenységet űzne a kutyával? Ki foglalkozna a kutyával és milyen jellegűen? Hol lenne a kutya helye? Mennyi időt töltene a kutya egyedül napi szinten és hol?)

A levélre válaszként egy kérdőívet kap a gazdijelölt, ennek kitöltése segít abban, hogy a megfelelő emberhez a megfelelő kutya kerülhessen.

Ha a kérdőív is elkészült, telefonos beszélgetés során segítenek a fajtamentők a lehetséges kutyusok kiválasztásában, ezután jöhet a személyes találkozás, egy előre megbeszélt helyen, időben. Szerencsés esetben ezen a találkozón a család minden tagja részt vesz, sőt, akár másik eb is jöhet, amellyel a família már együtt él.

Ha jól sikerül a találka, jöhet a próbaidő.

Ekkor a négylábú már költözhet az új gazdihoz, de még nem kerül annak tulajdonába. Általában négy hét a próbaidő, ennek letelte után véglegesíthetik az örökbefogadást. Az ebek oltva, chipezve, féreghajtva ivartalanítva kerülnek az új gazdához. Közvetített gazdikereső dalmaták esetén az ebek tulajdonosával kell megállapodni feltételekről.

Fotó: Profimedia, Alamy

Az örökbefogadás költségei

A Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület a gondozásukban lévő kutyákért nem kér ellenárat, de szívesen fogadnak adományt az egyesület, tehát a további mentendő kutyák javára. Hiszen egy gazdátlan kutya mentése, szállítása, elhelyezése, ivartalanítása, oltása , chipezése, esetleges orvosi költségei rengeteg pénzt felemésztenek, melyet az egyesület tagjai alkalmi adományokból és saját zsebükből finanszíroznak.

http://dalmatamentes.hu/

https://www.facebook.com/dalmatamentes/

 

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek