EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 6. rész – A foxterrier

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a Foxterrier SOS mutatkozik be.

A fajtáról


A foxterrier rövid és drótszőrű változatban létezik, eredetileg vadászkutyának tenyésztették ki, de hosszú évtizedek óta népszerű kedvenc, hisz lakásban és kertes házban egyaránt könnyen tartható. Bár sokakat elvarázsol az örökmozgó játékos foxi, annak, aki ezt a fajtát választja, tudnia kell, hogy nem lesz egyszerű dolga a neveléssel. Ez a fajta rendkívül intelligens, és aktív, emellett igen makacs általában. Ha nem kap következetes nevelést, bizony rengeteg bosszúságot képes okozni a gazdájának.

Fotó: Profimedia, Alamy

Fontos, hogy naponta lemozgassák, ha rossz az idő, akkor tökéletes elfoglaltság számára a szobában labdázás, illetve a különböző trükkök megtanulása is. Szeret ugatni, így jó jelzőkutya válhat belőle. Érdemes a kezdetektől más kutyák, és emberek közé vinni, mert meglehetősen harcias alaptermészete miatt szeret “kötekedni”, már ha hagyják neki. Aki foxit választ, felkészülhet arra, hogy sohasem fog unatkozni, egy mókára mindig kész, vidám társat kap maga mellé.


Fotó: facebook/foxterriersos

Az örökbefogadás menete

A leendő gazdinak először telefonon kell bejelentkeznie, és a beszélgetés után egy e-mailben kapott kérdőívet kell kitöltenie. Ennek visszaküldése után jöhet a személyes találkozó. Érdemes megjegyezni, hogy a foximentők – éppen azért, mert a foxi nem egyszerű eset – viszonylag sok feltételt szabnak az örökbefogadásnak. Olyan házba például, ahol nincs betonlábazata a kerítésnek, eleve nem adnak örökbe, mert ezek a jószágok nagyon ügyes ásók és pillanatok alatt kiszöknek a területről.

Mivel a foximentők ideiglenes befogadóknál helyezik el a gazdásra váró ebeket, ezért egy előre megbeszélt helyen, általában parkokban ismerkedhet egymással a négy,- és kétlábú. Bármekkora is legyen az összhang, erről a találkáról még nem távozhat kutyával a gazdi, egy-két nap gondolkodási időt kell beiktatnia. Ha továbbra is komolyak a szándékai, ideiglenes örökbefogadásra kerülhet sor. Félősebb, problémásabb kutya esetén az ideiglenes befogadást megelőzheti még néhány találkozó. Az ideiglenes gazdiság általában két hétig tart, ha minden rendben van, akkor véglegessé válhat az örökbefogadás.

Rövidszőrű foxterrierek Fotó: facebook/foxterriersos

 

Az örökbefogadás költségei:

Minden kutya megfelelő orvosi ellátás után, oltva, chipezve, ivartalanítva kerül gazdához. Az örökbefogadóktól hozzájárulást kérnek az orvosi költségekhez, ami 15 ezer forint. Ez teszi lehetővé, hogy további kutyusokat mentsenek meg a későbbiekben.

A fajtamentők elérhetősége: https://www.facebook.com/foxterriersos/

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek