2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Nemzetközi Zoltán-nap

Hány és hány ilyen tréfás sms kering március 8-án kompenzálandó a Nemzetközi Nőnap okozta egyoldalúságot. Aztán persze vannak Zoltánok, akik menekülvén a poéncunami elől, júniusban tartjuk nevük napját. (Még szerencse, hogy többször van rá módjuk az esztendőben).

Félreértések – és alaptalan támadások – elkerülése végett gyorsan leszögezem: szó sincs valami hímsoviniszta cikkről, pusztán arról próbálok értekezni, hogy nálunk mennyire nincs a lónak közepe. Vagy az egyik, vagy a másik oldalára – és túlzásokba – kerülünk, de középre, mértékarányosan és mértéktartóan soha nem sikerül. A Nemzetközi Nőnap biztosan értelmet nyert a munkásmozgalom égisze alatt, de mondjuk akkor már bőven megtörtént – az azóta százszor, magukban, elátkozott – emancipáció, így olyan sok teteje a kommunizmus éveiben nem volt. Ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a vállalati ünnepség keretében legálisan rúghattak be a férjek, barátok, vőlegények, szeretők, éppen úgy, mint a nőnapmentes hétköznapokon. De volt ürügy.


Hogy a nőknek mennyire hiányzik és mennyire jó ez a hajcihő, azt nem tudom. Magam sosem vettem tudomást erről a kiemelt napról, mert úgy voltam vele: ha szeretsz valakit, ha kötődsz valakihez, akkor érezteted vele, hogy minden nap nőnap, ha meg nem, akkor meg ne bohóckodjunk.

Meggyőződésem, hogy ezt a nők sem szeretik. Az eredeti célt már elérték, mindennapjaik része, akar a fene jobban egyenjogú lenni – emlékezzünk csak, hogy mekkora vihart kavart két ártatlan mondat a szülés fontosságáról -, sokkal inkább az otthonteremtés (nem anyagi, hanem érzelmi szempontból)kerül szép lassan ismét előtérbe. Azoknál a nőknél, akiknél nem a családalapítás és gyermekvállalása, hanem a karrierizmus dominál, azoknál meg majd eljön a szomorú (ön)kiábrándulás, amikor se gyerek, se unoka, csak az irigység, és a leplezett (esetleg leplezetlen) fájdalom, belső magány. Megéri ezért cégvezetői babérokra törni? (Főleg, ha nem tuladonos az ember, és bármikor lapátra tehetik…). Nem.


Így aztán ez a nőnap egy nagy semmi. A nőket az év minden napján illik és kell becsülni és tisztelni. Nem kell nemzetközivé tenni. Otthon bőven elég.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.