EUR: 322,60 Ft
CHF: 282,75 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Belföld

Nemzetközi Zoltán-nap

Hány és hány ilyen tréfás sms kering március 8-án kompenzálandó a Nemzetközi Nőnap okozta egyoldalúságot. Aztán persze vannak Zoltánok, akik menekülvén a poéncunami elől, júniusban tartjuk nevük napját. (Még szerencse, hogy többször van rá módjuk az esztendőben).

Félreértések – és alaptalan támadások – elkerülése végett gyorsan leszögezem: szó sincs valami hímsoviniszta cikkről, pusztán arról próbálok értekezni, hogy nálunk mennyire nincs a lónak közepe. Vagy az egyik, vagy a másik oldalára – és túlzásokba – kerülünk, de középre, mértékarányosan és mértéktartóan soha nem sikerül. A Nemzetközi Nőnap biztosan értelmet nyert a munkásmozgalom égisze alatt, de mondjuk akkor már bőven megtörtént – az azóta százszor, magukban, elátkozott – emancipáció, így olyan sok teteje a kommunizmus éveiben nem volt. Ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a vállalati ünnepség keretében legálisan rúghattak be a férjek, barátok, vőlegények, szeretők, éppen úgy, mint a nőnapmentes hétköznapokon. De volt ürügy.


Hogy a nőknek mennyire hiányzik és mennyire jó ez a hajcihő, azt nem tudom. Magam sosem vettem tudomást erről a kiemelt napról, mert úgy voltam vele: ha szeretsz valakit, ha kötődsz valakihez, akkor érezteted vele, hogy minden nap nőnap, ha meg nem, akkor meg ne bohóckodjunk.

Meggyőződésem, hogy ezt a nők sem szeretik. Az eredeti célt már elérték, mindennapjaik része, akar a fene jobban egyenjogú lenni – emlékezzünk csak, hogy mekkora vihart kavart két ártatlan mondat a szülés fontosságáról -, sokkal inkább az otthonteremtés (nem anyagi, hanem érzelmi szempontból)kerül szép lassan ismét előtérbe. Azoknál a nőknél, akiknél nem a családalapítás és gyermekvállalása, hanem a karrierizmus dominál, azoknál meg majd eljön a szomorú (ön)kiábrándulás, amikor se gyerek, se unoka, csak az irigység, és a leplezett (esetleg leplezetlen) fájdalom, belső magány. Megéri ezért cégvezetői babérokra törni? (Főleg, ha nem tuladonos az ember, és bármikor lapátra tehetik…). Nem.


Így aztán ez a nőnap egy nagy semmi. A nőket az év minden napján illik és kell becsülni és tisztelni. Nem kell nemzetközivé tenni. Otthon bőven elég.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Azzal, hogy megpróbálta hírbe hozni a miniszterelnököt, Demeter Márta a honvédelmi bizottság alelnöke bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra, ezért Németh Szilárd honvédelmi államtitkár felszólította az LMP-t: hívja vissza képviselőjét a bizottságból.

  • Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumnál mondott beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.