EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Extra

Növényi: Fel fogok állni a padlóról

Nemrég bordasérülést szenvedett, bírósági ügye pedig lelkileg és anyagilag is megviseli, de Növényi Norbert nem hátrál meg. Az olimpiai bajnok birkózó 61 évesen pankrátornak áll és hamarosan a ringben is összecsap harminc évvel fiatalabb ellenfelével.

Nemrég Pesterzsébeten a Csili Művelődési Központban tartották a Vendetta-gálát a pankráció szerelmeseinek. Növényi Norbert május 26-án csap össze a soroksári sportcsarnokban harminc évvel fiatalabb ellenfelével, Makai Renátóval, de előtte még kicsit összebalhéztak Pesterzsébeten. Épp szerződést kötöttek, amikor Makai fogta Növényit és egyszerűen az asztalhoz csapta. Az olimpiai bajnok bordasérülést szenvedett, de nem hátrál meg. Könnyen lehet, hogy a májusi lesz élete utolsó komoly meccse.
– Májusban hatvanegy éves leszek, így nem tartom valószínűnek, hogy még egy ilyen kihívást elvállaljak, de azért néha még magamnak is tudok meglepetést okozni. Arra például nagyon büszke vagyok, hogy 56 évesen grapplingben (a brazil jiu jitsu a judó és a birkózás keveréke) még világbajnok lettem – kezdte a Lokálnak Növényi, aki a birkózás és a grappling mellett kick-boxban és MMA-ban (kevert harcművészet) is sikereket ért el. Édesapja, Növényi Norbert birkózó és edző volt, az ötvenes évek elején pedig Fehér Angyal néven profi pankrátor. Nemrég a pankráció hazai szervezete, a HCW beválasztotta a halhatatlanok klubjába, így jött az ötlet, hogy Növényi is próbálja ki magát pankrátorként.
– Most mindennap edzek, és már alig várom, hogy vége legyen. De azért tudni kell, hogy a pankráció egy show: bár beviszünk ütéseket-rúgásokat, de azért nem úgy, mint az MMA-nál. Ettől függetlenül komolyan meg lehet sérülni. Nem volt kellemes, amikor Makai az asztalra vágott, meg is sérült a bordám, de majd a nagy összecsapásunkon visszaadom neki. Fontos azért, hogy vigyázzunk is egymásra, mert egy rossz ugrás akár maradandó károsodást is okozhat, ez sajnos benne van a pakliban – magyarázta Növényi, aki a folyamatos edzés mellett írja az önéletrajzi és verseskötetét is. Lelkileg azonban nehéz időszakon megy keresztül, ugyanis már nyolc éve tart szövevényes bírósági ügye, ahol hetedrendű vádlott.
A vádirat szerint a cég gyümölcskereskedelemmel – főleg banán értékesítésével – foglalkozott és fiktív számlákat állított ki, fiktív cégeket működtetett. Növényi azt mondja, hogy semmi köze nem volt a pénzügyekhez, csupán reklámarca volt a cégnek.
– Évi nyolc milliárdos forgalmú cég volt és húsz éve működött, ahol először mint felügyelő bizottsági tag, majd mint alkalmazott voltam és a cég reklámozásával, népszerűsítésével voltam megbízva. Én sem tudom, hogy miért tart nyolc éve ez az ügy. Nagyon sok károm származott ebből. Elvették az olimpiai járadékomat, több tisztségről le kellett mondanom, nem hívnak filmes castingokra, elmentek az üzletfeleim, a bankkal is harcolni kellett és elárverezték a házunkat. Azóta albérletben élünk, de az sem egyszerű, nem mindig tudtuk fizetni a terheket. Az elmúlt két évben öt helyre költöztem a családommal. Volt, amikor a villanyomat kapcsolták ki. Senki meg nem kérdezte, hogy miből etetem a gyerekemet, vagy hogy tudunk egyáltalán megélni. A párommal is kiszúrtam, mert felépített magának egy életet, egy munkát, majd a költözések után máshol újra kellett kezdenie mindent. De én biztos vagyok benne, hogy fel fogunk állni a padlóról és csak egy rossz emlék marad ez az egész ügy.

Növényi Norbert Fotó: Mészáros Diána

Növényi Norbi és Makai Renátó
Fotó: Mészáros Diána

Makai Renátó rávágta Növényit az asztalra, az olimpikonnak megsérült a bordája fotó: HCW

Növényi apukája, a Fehér Angyal

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Homeopátia: Hatásos vagy átverés?

    Homeopátia: Hatásos vagy átverés?

    Napokon belül megváltozik a homeopátiás szerek kiváltása. Ezek vásárlásakor most már kötelező egy tájékoztatót is adni, amelyen figyelmeztetik a vásárlókat, hogy a szerek hatásossága általánosan nem igazolt.

  • Törőcsik Mari: A Jóisten az ölében tart

    Törőcsik Mari: A Jóisten az ölében tart

    Nem is lehetne boldogabb a 83 éves Törőcsik Mari, aki átvehette a Kossuth Nagydíjat. A színésznő megkönnyezte, hogy újra ilyen fontos elismerésben részesült, amit Orbán Viktor miniszterelnök személyesen adott át.