EUR: 321,75 Ft
CHF: 280,63 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Belföld

Nyugat-Európába tartott a tranzitzónában elfogott két ISIS terrorista

Az Európai Unióba akart menedékesként bejutni az a nő és férfi, akiket a Terrorelhárítási Központ felderítői azonosítottak a röszkei tranzitzónában, a bíróság pénteken letartóztatta a terrorizmus finanszírozásával gyanúsított két embert – írja a Magyar Idők.

A lap szombati számában közölte, a megalapozott gyanú szerint a férfi és a nő 2009-ben, illetve 2010-ben önkéntesen csatlakozott egy közelebbről meg nem nevezett szervezethez, amely a vonatkozó nemzetközi szerződések és egyezmények szerint terrorszervezetnek minősül. A lap értesülése szerint vélhetően az Iszlám Állammal (ISIS) együttműködő terrorszervezetről van szó. A gyanú alapján a terrorszervezet tagjaként például mindketten végeztek 2010 és 2014 között a szervezet érdekében Irakban logisztikai tevékenységet, és katonai kiképzésben részesültek, illetve anyagilag is támogatták a terrorszervezetüket.


A gyanúsítottak a röszkei tranzitzónában nyújtottak be menedékkérelmet, amelyet a hatóságok elutasítottak.

A vizsgálóbíró, figyelemmel a gyanúsítottak személyi körülményeire, személyazonosságuk tisztázatlanságára és az általuk eddig közölt adatok ellentmondásosságára, valamint arra, hogy megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, elrendelte az előzetes letartóztatást.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szuverenitás nélkül nem lehet elérni a nemzeti célokat

    Szuverenitás nélkül nem lehet elérni a nemzeti célokat

    2018-ban is nyilvánvaló, hogy szuverenitás, függetlenség és önállóság nélkül nem tudja elérni céljait egy nemzet, és az október 23-i ünnepségeket is ennek jegyében ünnepet szervezik – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A civilek egyszerűbben kaphatnak támogatást jövőre

    A civilek egyszerűbben kaphatnak támogatást jövőre

    Jövőre a kisebb civil szervezeteknek kétszázezer forintos egyszerűsített támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a nagyobbaknál pedig összevonják a korábbi működési és szakmai célú támogatást – hangzott el kedden Tatabányán, az Alap 2019-es változásait bemutató országos előadássorozat első állomásán.