EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb XV.kerület

Odúkat kaptak a pelék

Az Erdőmentők országos pelevédelmi programjának részeként a IV.  és a XV. kerületi erdőben peleodúkat telepítettek, hogy szoros megfigyelésük révén még jobban megismerhessék ezeket a ritka állatokat és biztosíthassák számukra a legmegfelelőbb életfeltételeket.

A munkában természetesen részt vettek a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai, akik ismét bizonyították a természet oltalmazása iránti elkötelezettségüket. Mint lapunk megtudta, az odúk elkészítéséhez a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata nyújtott támogatást.


 

Még tart a téli álom

A nagy pele teljes testhossza 23–37 centiméter, farka 10–17 centiméter. Testtömege általában 70 és 200 gramm között mozog. Nyáron mohából és rostokból készíti fészkét nagy magasságban lévő faodúban, falmélyedésben vagy föld alatti mélyedésben. Hasznosítani tudja a madárfészket is. Alkonyatkor és éjszaka aktív. Októbertől áprilisig téli álmot alszik, ilyenkor egyáltalán nem táplálkozik. Élelme összetevői gyümölcsök, fakéreg, hajtások, mogyoró, gesztenye, bükkmakk, gombák stb. Alkalmilag kisebb zsákmányállatokat is elfogyaszt, gerincteleneket és gerinceseket egyaránt.

Kapcsolódó Cikkek