EUR: 322,89 Ft
CHF: 284,70 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb XV.kerület

Odúkat kaptak a pelék

Az Erdőmentők országos pelevédelmi programjának részeként a IV.  és a XV. kerületi erdőben peleodúkat telepítettek, hogy szoros megfigyelésük révén még jobban megismerhessék ezeket a ritka állatokat és biztosíthassák számukra a legmegfelelőbb életfeltételeket.

A munkában természetesen részt vettek a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai, akik ismét bizonyították a természet oltalmazása iránti elkötelezettségüket. Mint lapunk megtudta, az odúk elkészítéséhez a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata nyújtott támogatást.


 

Még tart a téli álom

A nagy pele teljes testhossza 23–37 centiméter, farka 10–17 centiméter. Testtömege általában 70 és 200 gramm között mozog. Nyáron mohából és rostokból készíti fészkét nagy magasságban lévő faodúban, falmélyedésben vagy föld alatti mélyedésben. Hasznosítani tudja a madárfészket is. Alkonyatkor és éjszaka aktív. Októbertől áprilisig téli álmot alszik, ilyenkor egyáltalán nem táplálkozik. Élelme összetevői gyümölcsök, fakéreg, hajtások, mogyoró, gesztenye, bükkmakk, gombák stb. Alkalmilag kisebb zsákmányállatokat is elfogyaszt, gerincteleneket és gerinceseket egyaránt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.