2019. november 18., hétfő
Jenő

Külföld

Olaszország sem kér a migrációból

Hatalmas pofont kaptak a migránssimogató pártok az olasz szavazóktól a hétvégi választásokon. A bevándorlást támogató kormánypárt 2014-es támogatottsága felére csökkent, a kifejezetten migrációpárti politikát hirdetők pedig alig vagy egyáltalán nem érték el a parlamentbe kerülési küszöböt. A migrációellenes erők, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a jobbközép választási szövetség viszont egyaránt 30 százalék felett szerepelt.

Csúfos kudarccal végződött Matteo Renzi kormányfő Demokrata Pártja (PD) számára a vasárnapi országgyűlési választás Olaszországban. Ez azt is egyértelművé tette, hogy a visegrádi országokhoz és Ausztriához hasonlóan Olaszország sem kér a brüsszeli migrációpárti politikából. Pedig Renziék mindent bedobtak. Mint nemrég kiderült: a PD letelepedett migránsoknak tartott „választási tanfolyamot”, ahol a szavazólapmintákon kizárólag saját pártjuk szerepelt, nehogy valaki később eltévessze, hová kell tenni az ikszet. De ez is roppant kevésnek bizonyult, hiszen az előzetes eredmények szerint Renziék a lapzártánk idején még számlált szavazatok legfeljebb 19 százalékára számíthatnak, miközben 2014-ben fölényes, 40 százalékos győzelmet arattak.


Berlusconit a Femen félmeztelen aktivistája próbálta megzavarni voksolás közben – a volt kormányfőt ez aligha zavarta…  (MTI/AP/Luca Bruno)

Ennél is csúfosabbat bukott a PD koalíciós partnere, a Szabadok és Egyenlők pártja. A migrációt támogató párt éppen hogy csak megugrotta a 3 százalékos bejutási küszöböt, míg a kifejezetten migránssimogató Több Európa párt, amelyet a jelenlegi külügyminiszter, Emma Bonino vezet, már szinte biztosan nem kerül be a törvényhozásba.

Azt még nehéz kiszámítani, hogy melyik pártok politikusai alkotják majd az új olasz kormányt, de az látszik, hogy a Földközi-tenger mellett élő, az észak-afrikai migráció hatásait kifejezetten elszenvedő olaszok többsége olyan pártok mellett tette le a voksát, amelyek nem kérnek a Brüsszelből menedzselt népvándorlásból.


(MTI/EPA/Olasz Vöröskereszt/Yara Nardi)

Az Északi Liga és Silvio Berlusconi Hajrá, Olaszország (Forza Italia) pártja alkotta jobbközép szövetség összesen 37 százalékos támogatottságot szerzett, így várhatóan ők küldik a legtöbb képviselőt a parlamentbe. A szintén EU-szkeptikus 5 Csillag Mozgalom, amelynek politikusai többször elismerően beszéltek Magyarország Brüsszellel szembeni ellenállásáról, a szavazatok 32-33 százalékára számíthat a voksok összesítése után.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Harci panda

    A nap képe: Harci panda

    Bemutatták a Belgiumban található Pairi Daiza állatkert 3 hónapos pandakölyök ikreit. A képen Bao Di, az ikerpár hím tagja látható, aki nyugodt nővérével ellentétben nagyon aktív, félelmetesen vicsorít a kis csöppség.

  • Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

    Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

    Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy “mi vagyunk Európa jövője”, és “készen is állunk erre a küldetésre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30.