2018. augusztus 15., szerda
Mária

Külföld

Ólomhűtéses atomreaktorok gyártására készül Kína

Beszállítói láncot épít ki Kína ólomhűtéses atomreaktorok gyártásához a kínai tudományos akadémia (CAS) atomenergia biztonsági intézetének (INEST) hétfői tájékoztatása szerint.

Az INEST (Institute of Nuclear Energy Safety Technology) szerint az olvadt ólmot vagy ólom-bizmut ötvözetet az elsődleges hűtőkörben alkalmazó, legmodernebb technológiát képviselő negyedik generációs atomreaktor biztonságosabb és gazdaságosabb a korábbi típusoknál.

Kína a nyolcvanas években kezdte meg a kutatásokat az ólomhűtéses reaktorokkal az atomenergia biztonságos kereskedelmi célú előállításának céljával. Az idén március elején az INEST ipari együttműködés létesült kínai vállalatok között ólomhűtéses reaktorok gyártására.

Kapcsolódó Cikkek

  • A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A rendkívüli szárazság miatt nehezen és csak magas áron jutnak elegendő takarmányhoz állataik számára a gazdák Norvégiában, ezért sokan kénytelenek leölni lovaikat – számolt be hétfőn az NRK norvég közszolgálati adó.

  • Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére – közölte friss jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).