EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Külföld

Ólomhűtéses atomreaktorok gyártására készül Kína

Beszállítói láncot épít ki Kína ólomhűtéses atomreaktorok gyártásához a kínai tudományos akadémia (CAS) atomenergia biztonsági intézetének (INEST) hétfői tájékoztatása szerint.

Az INEST (Institute of Nuclear Energy Safety Technology) szerint az olvadt ólmot vagy ólom-bizmut ötvözetet az elsődleges hűtőkörben alkalmazó, legmodernebb technológiát képviselő negyedik generációs atomreaktor biztonságosabb és gazdaságosabb a korábbi típusoknál.

Kína a nyolcvanas években kezdte meg a kutatásokat az ólomhűtéses reaktorokkal az atomenergia biztonságos kereskedelmi célú előállításának céljával. Az idén március elején az INEST ipari együttműködés létesült kínai vállalatok között ólomhűtéses reaktorok gyártására.

Kapcsolódó Cikkek

  • Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

    Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

    Ismét egymásnak estek a képviselők Srí Lankán pénteken, miután a parlament újfent megvonta bizalmát az államfő által október végén sebtében kinevezett Mahinde Radzsapaksze miniszterelnöktől és kormányától az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány eredményeképpen.

  • Rekordáron cserélt gazdát David Hockney festménye

    Rekordáron cserélt gazdát David Hockney festménye

    Kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (25,5 milliárd forint) cserélt gazdát a britek egyik leghíresebb művészeként számon tartott David Hockney egy festménye a Christie’s aukciósház csütörtök esti licitjén New Yorkban.