EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Belföld

Orbán segítséget ígért a kárpátaljaiaknak

Támogatásáról biztosította Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét Orbán Viktor miniszterelnök – erről a kormányülést megelőzően közöltek videót a kormányfő Facebook-oldalán. Mint ismert: a KMKSZ irodáját ismeretlen tettes borította lángba kedd hajnalban Ungváron, az iroda teljesen kiégett.

– Mondd meg a kárpátaljai magyaroknak, hogy számíthatnak a magyar kormányra – hangsúlyozta Orbán Viktor abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Brenzovics Lászlóval folytatott a tegnapi kormányülést megelőzően. A kormányfő azt kérdezte a KMKSZ elnökétől, hogy mire van szükségük, kell-e nekik anyagi támogatás.


Оприлюднюю відео, яке зняв з камер спостереження на сусідній будівлі офісу КМКС. Тут чітко видно, як підкладали вибухівку, сам момент вибуху, а також роботу пожежників. Вибухівку підклали в 03:04, а з детонувала вона в 03:11. У 03:25 приїхала перша бригада пожежників, а в 03:35 друга

Posted by Vitaliy Glagola on Dienstag, 27. Februar 2018

A magyar kulturális központ ellen kedd hajnalban követett el ismeretlen tettes merényletet, amelyről azóta már egy videó is felkerült az internetre. A felvételeken látszik, amint egy arcát kapucnis kabáttal elrejtő személy egy csomagot tesz le az ungvári KMKSZ-központ elé, majd néhány perccel később detonáció rázza meg az épületet, lángok csapnak fel. A tüzet a kiérkező tűzoltók sem tudták időben megfékezni, így az iroda teljesen kiégett.


/Fotó: MTI – Nemes János

Az Orbán Viktor és Brenzovics László közötti telefonbeszélgetésből az is kiderül, hogy a KMKSZ-nek egy másik épületben kell folytatnia munkáját, ezért a Miniszterelnökség már kedden közölte: segítséget nyújtanak a székház helyreállításához, amennyiben az lehetséges. A támadást az elmúlt napokban több magyar kormánypárti politikus is elítélte: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Grezsa István kormánybiztos közleményben szólalt fel a gyalázatos tettel szemben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig az esetet követően bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét.

/Fotó: MTI – Nemes János

Ez már nem az első támadás a kárpátaljai magyarság ellen, hiszen február 4-én is megpróbálták felgyújtani az irodát. Az előző gyújtogatás nyomán indult nyomozás során már sikert is elkönyvelhettek: Lengyelországban két lengyel állampolgárt vettek őrizetbe gyanúsítottként, akik a Falanga nevű radikális szélsőjobboldali csoport tagjai.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

 • Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Meghalt egy motoros, amikor összeütközött egy autóval az az M5-ös autópályán Csengele közelében pénteken délután, a sztráda Röszke felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták pénteken azt az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült 13 kilométeres kerékpárutat, amely Kecskéden és Környén át összeköti Oroszlányt és Tatabányát, valamint lehetőséget teremt a majki kamalduli kolostor elérésére is.