EUR: 317,49 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Orbán segítséget ígért a kárpátaljaiaknak

Támogatásáról biztosította Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét Orbán Viktor miniszterelnök – erről a kormányülést megelőzően közöltek videót a kormányfő Facebook-oldalán. Mint ismert: a KMKSZ irodáját ismeretlen tettes borította lángba kedd hajnalban Ungváron, az iroda teljesen kiégett.

– Mondd meg a kárpátaljai magyaroknak, hogy számíthatnak a magyar kormányra – hangsúlyozta Orbán Viktor abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Brenzovics Lászlóval folytatott a tegnapi kormányülést megelőzően. A kormányfő azt kérdezte a KMKSZ elnökétől, hogy mire van szükségük, kell-e nekik anyagi támogatás.


Оприлюднюю відео, яке зняв з камер спостереження на сусідній будівлі офісу КМКС. Тут чітко видно, як підкладали вибухівку, сам момент вибуху, а також роботу пожежників. Вибухівку підклали в 03:04, а з детонувала вона в 03:11. У 03:25 приїхала перша бригада пожежників, а в 03:35 друга

Posted by Vitaliy Glagola on Dienstag, 27. Februar 2018

A magyar kulturális központ ellen kedd hajnalban követett el ismeretlen tettes merényletet, amelyről azóta már egy videó is felkerült az internetre. A felvételeken látszik, amint egy arcát kapucnis kabáttal elrejtő személy egy csomagot tesz le az ungvári KMKSZ-központ elé, majd néhány perccel később detonáció rázza meg az épületet, lángok csapnak fel. A tüzet a kiérkező tűzoltók sem tudták időben megfékezni, így az iroda teljesen kiégett.


/Fotó: MTI – Nemes János

Az Orbán Viktor és Brenzovics László közötti telefonbeszélgetésből az is kiderül, hogy a KMKSZ-nek egy másik épületben kell folytatnia munkáját, ezért a Miniszterelnökség már kedden közölte: segítséget nyújtanak a székház helyreállításához, amennyiben az lehetséges. A támadást az elmúlt napokban több magyar kormánypárti politikus is elítélte: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Grezsa István kormánybiztos közleményben szólalt fel a gyalázatos tettel szemben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig az esetet követően bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét.

/Fotó: MTI – Nemes János

Ez már nem az első támadás a kárpátaljai magyarság ellen, hiszen február 4-én is megpróbálták felgyújtani az irodát. Az előző gyújtogatás nyomán indult nyomozás során már sikert is elkönyvelhettek: Lengyelországban két lengyel állampolgárt vettek őrizetbe gyanúsítottként, akik a Falanga nevű radikális szélsőjobboldali csoport tagjai.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek