EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb

Oroszország felmondhatja az emberi jogok európai egyezményét

Az orosz hatóságok tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy felmondják az emberi jogok európai egyezményét, és beszüntetik az együttműködést az Emberi Jogok Európai Bíróságával (EJEB), ha a testület nem módosítja “oroszellenes irányultságát” – írta csütörtökön meg nem nevezett forrásra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A forrás szerint Moszkva azért fontolgatja, hogy kivonul az egyezményből, mert az EJEB számos határozata szembement az orosz érdekekkel. A nyilatkozó szerint az Oroszország ellen benyújtott panaszoknál megnőtt az EJEB álláspontjának “átpolitizáltsága”, a politikai megfontolások érvényesülése. Emellett a testületben sokszor nem veszik figyelembe az orosz érvelést és bizonyítékokat.


Mint mondta, a bíróság elutasítja, hogy számot vessen az orosz jogrendszer sajátosságaival, a nemzetközi jog normáival, és gyakran kettős mércével mér.

A név nélkül nyilatkozó illetékes szólt arról is, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében jogtalanul fosztották meg szavazati joguktól az orosz képviselőket, ami ahhoz vezetett, hogy az EJEB több mint húsz bíráját az orosz képviselők részvétele nélkül választották meg.

Ezzel összefüggésben a bírók megválasztásának jogszerűsége és az általuk elfogadott, Oroszországgal kapcsolatban született döntések vitatottak – mondták a hírügynökségnek az orosz hatóságok szakértői név nélkül.

Hozzátették: ha Moszkva felmondaná az emberi jogok európai egyezményét, annak joghatósága nem lenne érvényes Oroszországban, és megszűnne az orosz tagság az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.