EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Extra

Oscar90: Legérdekesebb tények az Oscarról

Az egész világ már tűkön ülve várja, hogy hétfő hajnalban megkezdődjön a 90. Oscar-díj átadó. Szinte minden évben akadnak újabb rekordok, vagy meghökkentő díjazottak, nem beszélve honfitársainktól, akik már a kezdetek óta ott vannak a jelöltek és a díjazottak között. 

Legmeghökkentőbb díjazottak

Grand Hotel – Az 1932-es, Greta Garbo és Joan Crowford főszereplésével készült filmdráma egyedülálló módon úgy kapta meg a Legjobb film díját, hogy más díjra nem is jelölték, pedig a kor legnagyobb sztárjait vonultatta fel az alkotás.


Bob Fosse – Az 1972-es Kabaré című musical rendezőjének díjazása mindenkit meglepett, hiszen legnagyobb riválisa, a filmtörténeti alapműnek számító Keresztapa című film rendezője, Francis Ford Coppola volt és szinte mindenki biztosra vette, hogy ő viszi haza az aranyszobrot.  Az ötszörös Oscar-díjas direktornak abban az évben végül csak egy forgatókönyvírói díjjal “szúrták ki” a szemét a gengsztereposzért. Az Akadémia azonban gyorsan megbánhatta a direktor mellőzését, ezért 1975-ben a Keresztapa folytatásáért három Oscart is hazavihetett: a legjobb film, rendező és forgatókönyvírónak járót.

Marisa Tomei – Az 53 éves színésznő számtalan filmben bizonyította már a tehetségét az elmúlt több mint 3 évtizedben, azonban az egész filmes szakma megdöbbent azon, hogy 1994 ő vihette haza az Oscart a Vinni az 1ügyű című filmben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Sokan azt gondolták, hogy az előző évi díjazott, már igen csak hanyatló egészségi állapotban lévő Jack Palance rossz nevet olvasott fel és az Akadémia tagjai nem akartak botrányt, ezért hagyták hogy Tomei-nél maradjon szobor a nagy esélyesnek tartott Vanessa Redgrave-el szemben.


Gwyneth Paltrow -A szerelmes Shakespeare tarolását az Oscaron ( 7 díjjal távozott) szinte az egész filmes szakma kikérte magának, legfőképpen a Legjobb női főszereplőnek kikiáltott Paltrow díjazását. A legtöbb kritika középszerűnek, sőt pocséknak tartotta a színésznő alakítását, főleg a nagy esélyesnek tartott Cate Blanchettel szemben, akit az Elizabeth című filmért jelöltek, melyben a fiatal I. Erzsébet királynőt alakította. A dolog pikantériája, hogy a női mellékszereplő kategóriában díjazott Dame Judi Dench a már idősebb I. Erzsébetet alakította a Szerelemes Shakespeareben.

Ütközések –2006-ben Jack Nicholson elsápadt arca okozott kisebb felbolydulást az Oscar-díj átadón, amikor a Legjobb film borítékjában nem a Túl a barátságon című meleg cowboyokról szóló film címét tartalmazta, hanem az Ütközések című sokszereplős filmdrámáét. Nicholson- sok más sztárral együtt- maga is kiakadt a ceremónia után, hogy az Akadémia tagjai még mindig túl prűd volt ahhoz, hogy egy homoszexuális férfiakról szóló alkotást válasszanak meg az év legjobb filmjének. A jég tavaly tört meg, amikor a szintén meleg főszereplőt felvonultató Holdfény című dráma hazavihette a Legjobb filmnek járó díjat, idén erre a Szólíts a neveden című alkotásnak lehet esélye, ami már könyv formájában is megvásárolható.

 

Legtöbbet díjazott művészek

Katharine Hepburn

A 2003-ben elhunyt színészlegenda élete során 4 Oscar-díjat kapott a Legjobb női főszereplő kategóriájában (Ébredj velünk!, Találd ki, ki jön vacsorára, Az oroszlán télen és Az aranytó című filmekért) ezzel abszolút rekordernek számít a színészek és színésznők között is. A színésznők közül korábban az 1982-ben elhunyt Ingrid Bergman tudta volna megdönteni Hepburn rekordját, aki élete során három díjat kapott, manapság a 68 éves Meryl Streep-nek van erre esélye, aki idén a 20. jelölését kapta meg A Pentagon titkai című Spielberg filmért. (Igaz, Bergman és Streep is csak két díjat kapott főszereplőként,  egyet-egyet mellékszereplőként)

Jack Nicholson/Daniel Day Lewis/Walter Brennan

A legdémonibb mosolyú sztár, az angol színészóriás és a negyvenes évek legfoglalkoztatottabb karakterszínésze is három aranyszobrot vihetett haza az Oscarról. Az 1974-ben elhunyt Brennan összesen 242 filmben mutathatta meg a tehetségét. A némafilm korszak után Hollywood egyik legizgalmasabb karakterszínésze lett, leginkább western filmekben láthattál a rajongói. Első díját 1937-ben kapta a Come on and get it című film mellékszerepéért, majd ezt további két szobor követte a negyvenes években a Kentucky és a The westerner című filmekért, szintén mellékszereplőként.

Az ördögi Jack-et senkinek se kell bemutatni, hiszen nincs ember a Földön, aki ne látta volna valamelyik filmjét. Milos Forman 1975-ös Száll a kakukk fészkére című alkotásáért kapta az első díját, a rendszer ellen lázadó piti bűnöző szerepéért, akit elmegyógyintézetbe zártak. 1984-ben Shirley McLaine űrhajós hódolóját alakította a Becéző szavak című melodrámában, 1998-ban a kényszerbeteg és finoman szólva sem szimpatikus Melvin Udall szerepéért díjazták a Lesz ez még így se című tragikomédiában nyújtott alakításáért. Kevés az esélye, hogy a 8 éve visszavonult sztár megkapja a negyedik aranyszobrát, bár körülbelül egy év kapott szárnyra a pletyka, hogy Nicholson visszatér a Toni Erdmann című német film amerikai remakejében.

A hírek szerint Daniel Day-Lewis se lesz négyszeres Oscar-díjas színész, dacára annak, hogy idén is a jelöltek között található a Fantomszál című filmben nyújtott frenetikus alakításáért, a 60 éves sztár ugyanis bejelentette: ez lesz az utolsó filmje. Az idei díjátadón azonban szinte biztos, hogy honfitársa, Gary Oldman viszi haza a díjat A legsötétebb óra című filmért. Lewis az elmúlt 35 évben számtalan lehengerlő alakítás tett le az asztalra, melyek közül A bal lábam, a Vérző olaj és a Lincoln című filmekért ismerték el az Akadémia tagjai.

Walt Disney

A mesefilmek koronázatlan királyát összesen 59-szer jelölték a legfontosabb filmes díjra az élete során, és ebből 26 alkalommal haza is vihette az aranyszobrot, ezzel az álmok mestere lett a legtöbbször díjazott filmes a filmtörténetben.

Edith Head

Hollywood aranykorának legextravagánsabb tervezőnője hat évtizedes karrierje során összesen 440 mozgó képhez tervezett ruhákat, ami már önmagában is rekord lenne, de a maga 8 Oscar-díjával a legtöbbet díjazott nő is lett a filmtörténetben. Az 1981-ben elhunyt divattervezőnő öltöztette többek között Audrey Hepburn-t, Grace Kelly-t és Kim Novak-ot is.

Olaszország

A spagetti hazájának filmesei vihették haza eddig a legtöbbször a Legjobb idegennyelvű filmek járó elismerést, szám szerint 10 alakalommal és összesen 27-szer jelöltek eddig olasz filmet a díjra. Legutóbb Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása távozhatott az aranyszoborral.

Legtöbbet díjazott filmek

Ben Hur- Elsőként az 1959-es Ben Hur című film kapott 11 Oscar-díjat, ami a magyarok számára azért is kedves, mert a film zeneszerzője, Rózsa Miklós is egy aranyszobborral távozott. A történelmi eposz csupán egyetlen jelölését nem tudta díjra váltani, a legjobb adaptált forgatókönyv díját a Hely a tetőn című dráma happolta el előle.

Titanic- 1997 nem csak azért fontos a filmtörténetben, mert emberek milliói izgulhattak Leonardo DiCaprio és Kate Winslet románcáért, hanem mert egy újabb film vihetett haza 11 Oscar-díjat. A tragikus sorsú hajó történetét feldolgozó háromórás eposz rekordszámú, 14 jelölést kapott, de sajnos Kate Winsletet, az idős Rose-t alakító Gloria Stuart-ot és a sminkeseket mellőzte az Akadémia.

A Gyűrűk Ura: A király visszatér- Az igazi tarolás Peter Jackson monumentális trilógiájának záró darabjához köthető: 11 jelöléséből, 11 díjat vihetett haza. A fantasy nem csak a technikai kategóriákban diadalmaskodott, hiszen a legjobb forgatókönyv, rendezés és film díját is elvihette.

Megosztott díjazottak

Fredric March és Wallace Beery – Az 1931/32-es díjátadón máris szavazat egyenlőség alakult ki a Legjobb férfifőszereplő kategóriában. Sokan March Ember vagy szörnyeteg című filmjét tartották befutónak, melyben bravúros alakítást nyújtott Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ként, de a gazdasági válságból kilábaló USA számára fontosak lettek a nemezeti hősök, így kaphatott Beery is díjat, aki egy bokszolót alakított A bajnok című filmben.

Katharine Hepburn és Barbra Streisand – A másik leghíresebb megosztott díj az Oscar-rekorder Hepburn és az akkor még újoncnak számító Streisand nevéhez fűződött. Itt már kiegyensúlyozottabb volt a verseny a két sztár között: Barbra fénylő csillagként alakított (és énekelt) hatalmasat a Funny Girl-ben, míg az élettársát gyászoló Hepburn ( Spencer Tracy körülbelül egy évvel a díjátadó előtt hunyt el) nyújtott elmélyült alakítást Az oroszlán télen című filmben.

A legnagyobb vesztesek

Fordulópont- A Shirley McLaine és Anne Bancroft főszereplésével készült balettdráma kiváló kritikái ellenére az Oscar legnagyobb vesztesének számít: 11 jelöléséből egyet se tudott díjra váltani. Hasonló tragédia érte Martin Scorsese New York bandái című filmjét, de ott “csak” 10 jelölést nem tudott díjra váltani a Taxisofőr rendezőjének mesterműve.

Thelma Ritter- Hollywood aranykorának legfoglalkoztatottabb karakter színésznője volt Thelma Ritter, akit olyan klasszikusokból ismerhetnek a nézők, mint a Mindent Éváról, a Hátsó ablak vagy a Kallódó emberek. Az 1969-ben elhunyt sztárt hatszor jelölték a Legjobb női mellékszereplő kategóriájában, de egyszeres sem sikerült hazavinnie a díjat.

Deborah Kerr- Az 50-es évek egyik legfoglalkoztatottabb sztárjának számított Deborah Kerr, aki olyan filmtörténeti alapművekben játszhatta el a női főszerepet, mint a Most és mindörökké vagy az Anna és a sziámi király. A 2007-ben elhunyt színésznőt szintén hat alkalommal jelölték a filmművészet legfontosabb díjára, azonban egyszer se tudta hazavinni azt, azonban Ritterrel ellentétben neki adtak egy életműdíjat 1994-ben.

Glenn Close –A 70 éves díva az elmúlt 40 évben számtalan kiváló alakítást tett le az asztalra, gondoljunk csak a Veszedelmes viszonyok kegyetlen arisztokratájára, a Végzetes vonzerő szenvedélyes szertőjére vagy a magát férfinak kiadó komornyikra az Albert Nobbs című drámára. Eddig hatszor jelölték Oscarra, de mindig hoppon maradt. Sokak szerint az idén bemutatásra kerülő The Wife című filmdráma megtörheti a jeget a jövő évi Oscaron.

Magyarok az Oscaron

William S. Darling – Az első magyar származású díjazott 1933 kapta meg első díját a Kavalkád című film látványrendezéséért. Karrierje során még kétszer kapta meg az elismerést a Bernadett dala és Az Anna és a sziámi király című filmekért.

Kertész Mihály- A német rémuralom elől emigrált rendező Michael Curtiz néven rendezett filmek Amerikában. 1942-ben készítette el a világ legjobb filjének kikálltott Casablanca című háborús drámát, amiért megkapta a Legjobb rendezőnek járó Oscart.

Lukács Pál – A hírneves karakter színész Bette Davis partnereként nyújtott lehengerlő alakítás az Őrség a Rajnán című háborús filmben. Lukács alakítását a Legjobb férfi főszereplő díjával ismert el az Akadémia.

Zsigmond Vilmos- Az 56-ban emigrált operatőr bámulatos karrierjének legfontosabb állomás az 1978-as Oscar-gála volt, ahol neki ítélték oda az aranyszobrot Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjéért.

Szabó István/Nemes Jeles László/Deák Kristóf/Rofusz Ferenc- A három rendező közül Szabó és Nemes a Legjobb idegennyelvű film kategóriájában vihették haza a díjat a Mephisto és a Saul fia című filmekért, 1981-ben Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmért, de 2017-ben Deák Kristóf az összetartás fontosságát hirdető Mindenki című rövidfilmért. Idén Enyedi Ildikó csatlakozhat a díszes társasághoz, ugyanis a Testről és lélekről című díjnyertes drámája is ott található az idei legjobb öt idegennyelvű film között.

Kapcsolódó Cikkek