EUR: 317,54 Ft
CHF: 280,06 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Miskolc

Osztrák gitáros zenél a Görömbölyiben

Ripoff Raskolnikov 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat. Kezdetben a népzenék foglalkoztatták, majd fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott az amerikai folklórban gyökerező dalszerzői attitűd, ami Bob Dylan, Tom Waits vagy akár a Rolling Stones zenéjét is meghatározta.

Színpadon 1987 novemberében láthatta őt először a magyar közönség. Azóta számtalan koncertet adott nálunk, sőt immár Magyarország az egyik otthona. Legutóbb 2016-ban jelentkezett albummal, ami az Odds And Ends címet kapta. Dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát lefedik, mint a szerelem, az utazások, a mindennapok gondjai, a szenvedély, veszteség, szépre való törekvés és az életéhség.


Ripoffnak Magyarország a második otthona – fotó: Lokál

A Ripoff Raskolnikov Band ma ez egyik legkiválóbb produkció a hazai palettán, a tagok egytől egyig a műfaj élmezőnyébe tartozó magyar „veteránok”, de az énekes-gitáros duóban és szólóban is koncertezik. Március 24-én Miskolcon, a Görömbölyi Művelődési Házban ad koncertet Nagy Szabolcs billentyűs társaságában.

Ripoff így foglalta össze Magyarországhoz fűződő viszonyát: „Az biztos, hogy nem a véletlen műve, hogy ide kerültem, ezt így hozta a sors. Nagyon szeretem a magyar zenészeimet, szeretem a közönséget és ezt az országot. Nagyon jól érzem itt magam, ezért is vásároltam egy házat Vas megyében.”


Legfőbb hatásairól így vallott: „Dylan zenéjén nőttem fel. Ha jól emlékszem, 62-ben hallottam meg az első albumát, akkor voltam hétéves. Nagyon megérintett a művészete, pár évvel később már fejből játszottam a dalait. Tom Waits kicsit később jött az életembe, valamikor a 80-as években találtam rá, és hasonlóan hatott rám, mint Dylan.”

Ripoff egyébként már egy újabb lemezen is dolgozik: „Most már hivatalosan is beszélhetünk róla, vannak új ötleteim, de még nem tudom pontosan, mikor valósulnak meg. Lehet, hogy még az idén. Igazából népzenész vagyok. Mindig úgy érzem, ha a népzene jó, az sokkal mélyebben érint meg, mint mondjuk a klasszikus zene vagy a jazz. Szeretem azt a közvetlen hatást, amit magában hordoz. Érzelmekről szól, és érzelmeket sugároz. Nekem a Rolling Stones is népzene. Ezeket az érzelmeket és ezt a közvetlen hatást keresem mindig.”

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Jegyek kaphatók a Miskolci Kulturális Központ központi jegyirodájában, az Ifjúsági Házban, a rendezvény napján a helyszínen (Görömbölyi Művelődési Ház), valamint online az InterTicket országos jegyirodai hálózatában és a jegy.hu-n.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.