2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Hódmezővásárhely

Ötvenhat hőseitől az üldözött Bethlenig

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan 23 ’56-os címmel Kiss Adél festőművész, Oláh Katalin Kinga szobrászművész és Oláh Mátyás László szobrászművész közös tárlata nyílt meg február 23-án a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Az alkotók az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ismert és kevéssé ismert huszonhárom szereplőjének portréját alkották meg különböző technikával és eltérő művészi látásmóddal. Emellett bemutatták Stefka István Az üldözött Bethlen című filmjét. 

Oláh Mátyás László szobrászművész, Oláh Katalin Kinga szobrászművész és Kiss Adél festőművész

Az Emlékpont minden évben megemlékezik a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról. Idén a rendhagyó történelemórák, tematikus tárlatvezetések és a könyvbemutatók mellett két speciális eseménnyel készült a közgyűjtemény. Az egyik egy tárlat: három művész készített az ’56-os forradalom 23 hőséről portrét még 2016–2017 fordulóján, az események 60. évfordulójának apropóján.


A megformázott alakok között olyanok szerepelnek, mint Mindszenty József bíboros, Mansfeld Péter és Wittner Mária.

A művészek számára az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a 23 személyről a legtöbb esetben nem álltak rendelkezésre megfelelő minőségű fotók. A meglévők (vagy a meglévő, hiszen sokszor egyetlen csak egyetlen fotó volt) homályosak voltak, nem jó szögből ábrázolták a személyt. Olyan is akadt, akiről sokáig egyetlen képes dokumentumot sem találtak. Folyamatosan konzultáltak azonban történészekkel, így biztosítva, hogy hiteles portrék születhessenek.

Stefka István, Az üldözött Bethlen című dokumentumfilm rendezője

Február 23-án az Emlékpont másik rendezvényén bemutatták Stefka István rendező kreatív dokumentumfilmjét, amely Bethlen István egykori miniszterelnök utolsó évét dolgozza fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.