EUR: 321,80 Ft
CHF: 280,47 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Hódmezővásárhely

Ötvenhat hőseitől az üldözött Bethlenig

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan 23 ’56-os címmel Kiss Adél festőművész, Oláh Katalin Kinga szobrászművész és Oláh Mátyás László szobrászművész közös tárlata nyílt meg február 23-án a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Az alkotók az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ismert és kevéssé ismert huszonhárom szereplőjének portréját alkották meg különböző technikával és eltérő művészi látásmóddal. Emellett bemutatták Stefka István Az üldözött Bethlen című filmjét. 

Oláh Mátyás László szobrászművész, Oláh Katalin Kinga szobrászművész és Kiss Adél festőművész

Az Emlékpont minden évben megemlékezik a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról. Idén a rendhagyó történelemórák, tematikus tárlatvezetések és a könyvbemutatók mellett két speciális eseménnyel készült a közgyűjtemény. Az egyik egy tárlat: három művész készített az ’56-os forradalom 23 hőséről portrét még 2016–2017 fordulóján, az események 60. évfordulójának apropóján.


A megformázott alakok között olyanok szerepelnek, mint Mindszenty József bíboros, Mansfeld Péter és Wittner Mária.

A művészek számára az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a 23 személyről a legtöbb esetben nem álltak rendelkezésre megfelelő minőségű fotók. A meglévők (vagy a meglévő, hiszen sokszor egyetlen csak egyetlen fotó volt) homályosak voltak, nem jó szögből ábrázolták a személyt. Olyan is akadt, akiről sokáig egyetlen képes dokumentumot sem találtak. Folyamatosan konzultáltak azonban történészekkel, így biztosítva, hogy hiteles portrék születhessenek.

Stefka István, Az üldözött Bethlen című dokumentumfilm rendezője

Február 23-án az Emlékpont másik rendezvényén bemutatták Stefka István rendező kreatív dokumentumfilmjét, amely Bethlen István egykori miniszterelnök utolsó évét dolgozza fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.