2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb II.kerület

Óvoda épül a Kadarkában is

 A Kadarka utca 1–3. szám alatti telken új óvoda épül, amely a Hidegkúti út 220. alatti intézményt váltja ki, várhatóan 2019 őszétől. A gyermekek a régi, több mint 90 éves, elavult épület helyett egy XXI. századi, korszerű épületbe kerülnek.

A Kadarka utcai óvodafejlesztést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, valamint Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere jelentette be a Községház Utcai Óvodában.

Varga Mihály elmondta: az elmúlt időszakban a II. kerületben számos közösségi tér, oktatási, kulturális intézmény és sportlétesítmény jött létre az önkormányzat és a kormány együttműködésével. Többek között megújult a Klebelsberg-kastély, a Gül Baba türbéjét övező környezet, jövőre átadják a Millenáris Széllkapu közparkot, illetve a Nemzeti Táncszínház új épületét, Pesthidegkúton pedig új iskolaépületben folytathatja szakmai programját a Gyermekek Háza.


Ilyen lesz az új óvoda – látványterv

– A II. és III. kerületben összesen 30 fejlesztés indulhatott el, többségében a költségvetés támogatásával. Mindez azt is jelenti, hogy érdemes a II. kerületbe költözni, gyermeket vállalni, amit a kerület növekvő népességszáma is mutat.


Varga Mihály szavaihoz Láng Zsolt hozzáfűzte: a II. kerületi önkormányzat a társadalmi igényeknek megfelelően 2006 óta minden évben bővítette gyermekintézményeiben a férőhelyek számát.

Varga Mihály és Láng Zsolt a Községház Utcai Óvodában (Fotók: Facebook)

– Az elmúlt években összesen közel másfél milliárdos beruházással három új óvodát is átadott az önkormányzat, illetve tavaly egyet teljes körűen felújítottunk. Öt évvel ezelőtt az ország első önkormányzati fenntartású ökumenikus óvodáját adtuk át, amelyben 300 gyermeket tudnak ellátni, elkészült a Labanc Utcai Óvoda 100 pluszférőhellyel, a Szemlőhegyi Utcai Óvoda telkén egy új épületszárnyat építettünk 2015-ben, ezzel 100 új férőhelyet biztosítva a kerületi óvodásoknak. Emellett tavaly kívül-belül gyönyörűen megújult a 90 éve óvodának épült, jelenleg 70 kisgyereket befogadó Községház Utcai Óvoda.

A Hidegkúti óvoda jelenlegi három csoportszobájában elhelyezett 77 gyermek helyett az új épületben négy csoportszobát alakítanak ki, 100 férőhellyel. Az önkormányzat rendelkezik az új létesítmény megépítéséhez alkalmas ingatlannal a Kadarka utcában, az óvoda működtetését az önkormányzat saját forrásból biztosítja. Alapvetően a meglévő épületet váltja ki az új, korszerűbb, így az üzemeltetési költségek az eddigieknél jóval alacsonyabbak lesznek, illetve az új környezet a jelenleginél jóval egészségesebb lesz. Az óvodaépület a Pokorny Sport- és Szabadidőközpont, valamint az épülő uszoda területével határos. Az uszoda alkalmas lesz a helyi óvodák és iskolák igényeinek ellátására, a két intézmény közelsége óvodai úszásoktatás bevezetését is lehetővé teszi. A tervezett Kadarka utcai óvoda hasznos alapterülete 1167 négyzetméter lesz, ahol részleges pince, földszint és emelet is lesz. Az építési költség előreláthatólag 580 millió forint, valamint további 50 millió forintot költenek eszközök beszerzésére, amelyből 400 millió forintot a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázati forrásából, közel 230 millió forintot pedig önkormányzati forrásból biztosítanak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.