2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Pécs

Pécsett található a világ egyik legaktívabb háza – többet termel, mint fogyaszt

Ha azt gondolnánk, hogy jó ház csak új ház lehet, akkor erre egy pécsi kutató építész erősen rácáfolt. Ifj. prof. dr. Kistelegdi István egy 1970-ben épült, rossz adottságokkal rendelkező házat tervezett át úgy, hogy az több energiát termel, mint fogyaszt. Ez az intelligens ház olyan jól sikerült, hogy nemcsak Magyarország első felújított aktív háza lett, hanem az Active House Awardot is elhozta Dániából. 

Több mint egy évtizedes kutatás eredménye, hogy ez a ház úgy néz ki, ahogy. Megálmodója, ifj. prof. dr. Kistelegdi István kutató építész először egy szimulációs programmal vizsgálta a több mint 40 éves épületet, hogy azt milyen időjárási viszonyok érik. Majd ennek alapján látott hozzá az épület megtervezéséhez.


Ilyen volt a ház az átalakítás előtt

– Gondos és időigényes tervezéssel tudtuk elérni, hogy a ház energiaigénye minimalizált legyen. Ehhez persze hozzátettünk olyan építészeti elemeket is, amelyek nem sűrűn fordulnak elő egy szokványos háznál – mondja Kistelegdi, aki egyben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Kar oktatója, az Energia Design Tervező és Kutatócsoport vezetője is.

És ilyen lett. Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul (talajszonda, hőszivattyú, levegő-talaj hőcserélő, hővisszanyerős gépi szellőztetés, napelemek, napkollektor)

Még a tető alakja sem véletlen, a speciális forma segít a napenergia-termelésben. A szellőztetést és bevilágítást pedig egy fényfolyosó segítségével oldják meg, amelyet a ház déli oldalán helyeztek el. Ez is hozzájárul a ház melegen tartásához. Emellett az épületet 40 centiméter vastagságú ökoszigeteléssel látták el, ami azt jelenti, hogy méreganyagoktól mentes összetevőkből készült. A kezeletlen fát Finnországból hozták, alá fagyapot és vályogvakolat került. Ez utóbbi nyáron hűt, télen fűt, sőt még a ház belsejében lévő párát is elszívja. Az ablak háromrétegű üvegből készült, amelyet télen nem is nyitnak ki, hiszen a ház képes saját magát „szellőztetni”.


– Ez a ház amellett, hogy az önellátást biztosítja a lakók számára, mintaként is szolgál: lehetséges régi házból olyan aktív házat kialakítani, amely energiát termel – teszi hozzá Kistelegdi. A kutató és tervező szerint az energiadizájn mind az új, mind a régi házaknál, de akár egy nagyobb ipari vagy városi tér esetében is jól alkalmazható.

A pécsi ház 2015 nyarán készült el, de már most szép sikereket ért el nemzetközi szinten is. 2017-ben ugyanis megkapta az Active House Awardot, amelyet a dániai Bornholm szigetén rendezett Active House-szimpózium keretében adtak át a tervezőnek.

A ház tervezője: Ifj. Prof. Dr. Kistelegdi Soma

– Hatalmas elismerés ez számunkra, ami új erőt ad ahhoz, hogy tovább haladjunk azon az úton, amelyen elindultunk – mondja Kistelegdi.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.