2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb IV.kerület

Piaci élet csodás képeken

Somos Zsuzsa családjával együtt oszlopos tagja az újpesti polgári és művészeti életnek, nagyon sok eseményt, rendezvényt kezdeményeznek és bonyolítanak le. Most az újpesti piaci arcokról, illetve a békebeli Budapestről készült műveiből nyílt kiállítás a Károlyi Gimnáziumban található galériában.

Somos Zsuzsa ezer szállal kötődik Újpesthez. Ismeri őt, aki járatos az újpesti művészeti életben vagy aki kapcsolódik a Közművelődési Körhöz. Saját festményein, grafikáin kívül mások alkotásaihoz is igen sok köze van, hiszen sok újpesti esemény, számos műalkotás köszönheti születését Somos Zsuzsa művészetszervező és művészetgeneráló tevékenységének.


Somos Zsuzsa képein az újpesti piac kofái köszönnek vissza ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Somos Zsuzsa kreatív alkata, ösztönző ereje teszi sikeressé kezdeményezéseit. Kitalál, szervez, megvalósít. Hogy csak két kiemelkedő újpesti megvalósítást említsek: kezdeményezője volt az Újpest Galériában kétévente megrendezendő női kiállítóművészek alkotásaiból álló tárlatnak – amelyet már négy alkalommal szerveztek meg, és a Nők a képzőművészetben címet viseli –, és szintén kezdeményezője volt az ugyanitt, a Károlyi Galériában megrendezett, 1956-ról megemlékező, újpesti művészek képeiből összeállított tárlatnak – mondta a kiállítás megnyitóján dr. Zsigmond Barna Pál, a kerület alpolgármestere, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje, aki hozzátette, amikor Somos Zsuzsa piaci portréit nézi, látja az ismerős arcokat, amelyek hozzátartoznak piacunk látképéhez.
– Látom a ráncos kezeket, amelyek időtlen idők óta megszokott mozdulattal nyújtják át az árut. De látom a rajzok mögött a művészt is, aki meg akart örökíteni egy darabka Újpestet, néhány karaktert, villanást a múltunkból és jelenünkből. Látom és örömmel tölt el, hogy a városunk neki is fontos. Fontos annyira, hogy elmesélje a történetét a maga eszközeivel, hisz mesélni nem csak szavakkal lehet. És mindezeken túl látom a piacot, az újpestiek mindennapjainak fontos és jellegzetes színterét. A piacot, mely ugyanazt a funkciót látja el, amióta elkezdte működését. Csak közben tető került a feje fölé, csarnok épült köré. És amikor nemsokára egy XXI. századi modern pavilonba költözik át, akkor is ugyanazt a tevékenységet fogják űzni benne, ugyanazért járnak majd oda az újpesti polgárok a megszépült, modern falak közé. Ugyanazért, amiért évszázadok óta piacolnak az emberek: adnak, vesznek, beszereznek, közben találkoznak, társalognak.

Somos Zsuzsát Dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester méltatta ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Károlyi Galériában kiállított képek egy-egy pillanat, mozzanat leképezői. Somos Zsuzsa megragadta a múló időt, itt tartja még vászonba zárva, hogy lássuk, milyen volt az élet és az életérzés a századelő Budapestjén vagy az elmúlt évtizedek újpesti piacán. A tárlat március 28-áig tekinthető meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.