EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,74 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Próbára teszi a korán érkezett gólyákat a télies időjárás

Próbára teszi a korán érkezett fehér gólyákat Romániában a hét eleje óta tartó télies időjárás, de a szakértők szerint nincsenek veszélyben a madarak.

A Román Madártani Társaság (SOR) szerdán a gólyák megsegítésére hívta fel lakosság figyelmét. Nem minden gólyát kell segíteni, de ha egy madár legyőzi a félelmét és közeledik az emberhez, nagy valószínűséggel segítségre szorul – írták honlapjukon.


Szabó D. Zoltán biológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója az MTI-nek elmondta, idén hamarabb érkezett meg Romániába a gólyák első hulláma mint az elmúlt években. Az országban fészkelő gólyák tömeges érkezése azonban április elejére várható.

Hozzátette: több bejelentést is kaptak arról, hogy a behavazott mezőkön gólyacsapatokat láttak. Szerinte ezeknek a madaraknak a többsége nagy valószínűséggel átutazóban van az országon, de a hideg idő megakadályozta a vonulásukat. A gólyák csak rövid távon képesek saját erőből repülni. Haladásukhoz a légáramlatokat használják, olyan helyeket keresnek, ahol felfelé áramlik a meleg levegő. Ezeken a helyeken a magasba emelkednek, aztán siklórepüléssel haladnak a következő hasonló légáramlatig. Amikor azonban hó borítja az egész országot, és ködös, felhős az idő, nem képződnek meleg légáramlatok, így a gólyák vonulása is leáll – magyarázta.


Szabó D. Zoltán szerint még nincsenek veszélyben a gólyák, mert találnak annyi élelmet, amennyi a túlélésükhöz szükséges. A biológus azt is hozzátette: ilyenkor a madaraknak csak magukról kell gondoskodniuk, és amíg nem kezdik el a költést, és nem kell az egyik gólyának folyton a tojásokon ülni, a gólyapároknak csak önmaguk ellátásával kell foglalkozniuk.

A biológus elmondta: a kamerával megfigyelt magyarfenesi (Vlaha) gólyafészket is hó borítja, de a Clujbird.ro honlapon közvetített élőképen az látható, hogy a múlt hét második felében visszatért gólyapár éli a megszokott életét. Naponta többszöri párzással ünneplik a visszatérést.

Hasonló véleményt közölt az Agerpres hírügynökség által megszólaltatott Miruna Gritu, a gólyakórházat működtető Gólyák barátai egyesület elnöke. A szakértő elmondta: egy Erdélyben maradt gólya például emberi segítség nélkül küzdte át az egész telet a Szeben megyei Móh (Mohu) községben. Miruna Gritu kijelentette: a gólyák nem a havazásra vágynak, de a télies idő csak a legyengült egyedeket veszélyezteti.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csúcson a magyar gazdaság! Még tovább nőtt a GDP-előrejelzés!

    Csúcson a magyar gazdaság! Még tovább nőtt a GDP-előrejelzés!

    A harmadik negyedévi 4,9 százalékos, az EU-ban az egyik leggyorsabb növekedés után, más előrejelzőkhöz hasonlóan a GKI is emelte – 4,5-ről 4,6 százalékra – idei GDP-előrejelzését, ugyanakkor 2019-re fenntartja 3,2 százalékos várakozását – közölte a GKI az MTI-vel.

  • Gondoskodás minden élethelyzetben

    Gondoskodás minden élethelyzetben

    Az önellátásra képtelen gyermeküket ápolók és a súlyos fogyatékkal élő hozzátartozóikról gondoskodók egyaránt számíthatnak az anyagi megbecsülésre, ami összesen több mint ötvenezer családot érint hazánkban.