EUR: 312,78 Ft
CHF: 261,13 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Budapest

Purple day, azaz Lila Nap Budapesten!

Lila nap, azaz Purple day Magyarországon a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány és az Epilepszia Fórum Facebook-csoport szervezésében március 26-án a Zuglói Civil Házban rendezendő program! A Lila nap hivatott az epilepszia elleni erőfeszítések támogatására, és az epilepsziások életének bemutatására.

A Lila napot 2008-ban Cassidy Megan,  Kanadában, Halifax Westben alapította azért, hogy tudatosítsa, ha valaki epilepsziás, akkor sem marad, nem maradhat magára. Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a világon, becslések szerint több mint 50 millió ember él e kórral együtt világszerte.
– Magyarországon a lakosság 1,5 százaléka, közel 150 ezer ember szenved epilepsziában, és közel ennyi családtagot és barátot érint még a betegség elleni küzdelem  – mondta lapunknak Hermál Henriett, az idei, zuglói Lila nap egyik szervezője, aki hozzátette, a legtöbb ember nem képes felismerni az epilepsziás rohamokat és típusokat, illetve nem tudja, hogyan reagáljon megfelelően, hogyan nyújtson elsősegélyt.
– A Lila nappal  az epilepsziások és a velük közösséget vállalók minden év március 26-án nyíltan felvállalják az epilepsziát, a vele járó életmódot. Ezen a napon ezért az embereket szerte a világon arra kérjük, hogy egy lila kokárdát, szalagot, illetve egyéb lila színű ruhaneműt, vagy kiegészítőt viseljenek! A világnap így segíti elő a betegség megismertetését, csökkenti a megbélyegzést és javítja az epilepsziával élők és egészséges emberek közti viszonyt világszerte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Zana József: Kirobbanó formában vagyok, jöhet az önálló est

  Zana József: Kirobbanó formában vagyok, jöhet az önálló est

  Április 20-án a József Attila Művelődési Központban rendezik meg a ” Zana nélkül mit érek én” című zenés estet, ahol Zana József Dékány Saroltával,Koós Jánossal, Karda Beával és Körmendi Péter és kisegyüttesével együtt lép majd színpadra.

 • Jelen Tamás: Zugló jobbat érdemel!

  Jelen Tamás: Zugló jobbat érdemel!

  Dr. Jelen Tamás, a FIDESZ zuglói választókerületi elnöke, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje szerint Zuglóban a Fidesz által vezetett négyéves időszak kivételével hiányzott az átgondolt, koncepciózus városépítészet.

 • Visszalépett a nőverő

  Visszalépett a nőverő

  – Távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz – fogalmazott Hollik István, Belváros-Lipótváros kormánypárti képviselőjelöltje arra reagálva, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke visszalépett a képviselő-jelöltségtől.