2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Budapest

Purple day, azaz Lila Nap Budapesten!

Lila nap, azaz Purple day Magyarországon a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány és az Epilepszia Fórum Facebook-csoport szervezésében március 26-án a Zuglói Civil Házban rendezendő program! A Lila nap hivatott az epilepszia elleni erőfeszítések támogatására, és az epilepsziások életének bemutatására.

A Lila napot 2008-ban Cassidy Megan,  Kanadában, Halifax Westben alapította azért, hogy tudatosítsa, ha valaki epilepsziás, akkor sem marad, nem maradhat magára. Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a világon, becslések szerint több mint 50 millió ember él e kórral együtt világszerte.
– Magyarországon a lakosság 1,5 százaléka, közel 150 ezer ember szenved epilepsziában, és közel ennyi családtagot és barátot érint még a betegség elleni küzdelem  – mondta lapunknak Hermál Henriett, az idei, zuglói Lila nap egyik szervezője, aki hozzátette, a legtöbb ember nem képes felismerni az epilepsziás rohamokat és típusokat, illetve nem tudja, hogyan reagáljon megfelelően, hogyan nyújtson elsősegélyt.
– A Lila nappal  az epilepsziások és a velük közösséget vállalók minden év március 26-án nyíltan felvállalják az epilepsziát, a vele járó életmódot. Ezen a napon ezért az embereket szerte a világon arra kérjük, hogy egy lila kokárdát, szalagot, illetve egyéb lila színű ruhaneműt, vagy kiegészítőt viseljenek! A világnap így segíti elő a betegség megismertetését, csökkenti a megbélyegzést és javítja az epilepsziával élők és egészséges emberek közti viszonyt világszerte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Időre végeznek az M3-as metró felújításával

  Időre végeznek az M3-as metró felújításával

  Nem igaz a szakszervezetek nyilatkozata arról, hogy a BKV tényként kezeli a késést az M3-as felújításával kapcsolatban – derül ki a BKV Zrt. közleményéből, amelyet a Lokál szerkesztőségébe is eljuttattak.

 • Budapesté lett az Európa legjobb úti célja cím

  Budapesté lett az Európa legjobb úti célja cím

  Budapest nyerte el az Európa legjobb úti célja 2019 díjat – közölte az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet Tarlós István főpolgármesterrel levélben, amelyet kedden tettek közzé a budapest.

 • Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Mike Shinoda, a Linkin Park alapítója, énekese, dalszerzője és zenei producere 2019 tavaszán a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A zenész Chester Bennington halála óta a művészetekbe menekült, az eredmény pedig a kritikusok által is elismert szólólemez, a Post Traumatic lett, amelynek vizuális részét is Shinoda maga filmezte és festette.