EUR: 324,16 Ft
CHF: 278,71 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Budapest

Purple day, azaz Lila Nap Budapesten!

Lila nap, azaz Purple day Magyarországon a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány és az Epilepszia Fórum Facebook-csoport szervezésében március 26-án a Zuglói Civil Házban rendezendő program! A Lila nap hivatott az epilepszia elleni erőfeszítések támogatására, és az epilepsziások életének bemutatására.

A Lila napot 2008-ban Cassidy Megan,  Kanadában, Halifax Westben alapította azért, hogy tudatosítsa, ha valaki epilepsziás, akkor sem marad, nem maradhat magára. Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a világon, becslések szerint több mint 50 millió ember él e kórral együtt világszerte.
– Magyarországon a lakosság 1,5 százaléka, közel 150 ezer ember szenved epilepsziában, és közel ennyi családtagot és barátot érint még a betegség elleni küzdelem  – mondta lapunknak Hermál Henriett, az idei, zuglói Lila nap egyik szervezője, aki hozzátette, a legtöbb ember nem képes felismerni az epilepsziás rohamokat és típusokat, illetve nem tudja, hogyan reagáljon megfelelően, hogyan nyújtson elsősegélyt.
– A Lila nappal  az epilepsziások és a velük közösséget vállalók minden év március 26-án nyíltan felvállalják az epilepsziát, a vele járó életmódot. Ezen a napon ezért az embereket szerte a világon arra kérjük, hogy egy lila kokárdát, szalagot, illetve egyéb lila színű ruhaneműt, vagy kiegészítőt viseljenek! A világnap így segíti elő a betegség megismertetését, csökkenti a megbélyegzést és javítja az epilepsziával élők és egészséges emberek közti viszonyt világszerte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyás piknik a Dürerben

  Kutyás piknik a Dürerben

  Kutyás Közösség, Bulldogos Közösség, Tacskós Közösség, Pinscher Közösség, Együtt a Spánielekért, Városligeti Kutyások és még további közösségek találkozóját rendezték meg a kutyabarát Dürer Kert kerthelyiségében.

 • Libikóka Grecsó Krisztiánnal és Hrutka Róberttel

  Libikóka Grecsó Krisztiánnal és Hrutka Róberttel

  Az ismert író, Grecsó Krisztián, és a népszerű zeneszerző, Hrutka Róbert közös estjén anyáink, apáink történetei kerültek elő. Úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás, dalban, mesében mondva el.

 • Megvalósult álom: felépül a lelkiegészség-központ

  Megvalósult álom: felépül a lelkiegészség-központ

  Lelkiegészség-központ jön létre a XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás, a Fidesz választókerületi elnöke, a kerület polgármester jelöltje.