EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Rend lesz a Hős utcában

– Egyáltalán nem mondható rossznak az önkormányzati bérlakásban élők helyzete Kőbányán. Azoknak a Hős, illetve Bihari utcai lakóknak pedig, akik nem halmoztak fel több százezres vagy milliós tartozást és maguk is tenni szeretnének sorsuk jobbra fordulásáért, igyekszünk segíteni – mondta a Lokálnak Kovács Róbert, Kőbánya fideszes polgármestere.

Nem is olyan régen attól volt hangos az ellenzéki média, hogy milyen kegyetlenül bánik a helyi önkormányzat Kőbányán a Hős utcai lakókkal, valamint az elhíresült Bihari utcai tömbben élőkkel. Egy elkeseredett asszony is megszólalt, akinek fogalma sincs, hogy hol fog lakni, ha kiköltöztetik lakásából.


Dr Kovács Róbert, Baptista Szeretetszolgálat Utcafront Kőbányai Szolgáltató Centruma új szolgáltatás „támogatott lakhatás” (Fotó: Máté Krisztián)

– A megszólaló hölgyről tudni kell, hogy nem fogadta el az önkormányzat által felajánlott lakást, ráadásul nem adott be új igénylést sem időben a határozott idejű szerződés lejárata előtt – mondta lapunknak Kovács Róbert. A polgármester tájékoztatott, hogy minden bérlő figyelmét időben, a szerződése lejárta előtt felhívják arra, hogy amennyiben továbbra is bérelni szeretne a kerülettől, adjon be új igénylést. A hölgy azoknak lett az áldozata, akik elhitették vele, hogy ezt megteheti. Kovács Róbert ehhez hozzátette: akik ilyen módon jogtalanul laknak önkormányzati lakásban, a rendelet szerint az elkövetkezendő tíz évben nem is tudnak másik lakást igényelni. A polgármester szerint fontos megemlíteni, hogy a bérlők 90 százaléka egyébként együttműködő.

Kovács Róbert elmondta, hogy a kőbányai önkormányzat 2500 lakást tulajdonol. A helyhatóság célja, hogy a X. kerületben mindenki rendezett körülmények között éljen.


– A Hős, illetve a Bihari utcában esély sem mutatkozik arra, hogy az itt élő emberek rendezett módon éljenek, így csak az ilyen szegregátumok felszámolásával tudjuk elérni, hogy ez sikerüljön. Az önkormányzat a Hős utcában is megkezdte a szanálást, míg a Bihari utcai tömbbel kapcsolatban tudni kell, hogy politikai ellenfeleink, a szocialista és SZDSZ-es elődeink tulajdonképpen bűncselekményt követtek el azzal, hogy úgy újították fel az ingatlant, hogy az életveszélyessé vált függőfolyosóhoz és a tetőhöz nem nyúltak, ezért most ázik az épület – fogalmazott a polgármester, aki szerint egyrészt már nem érdemes felújítani az ingatlant, másrészt nem is szabad fenntartani szegregátumként.

hős utcai rendőrbódé (Fotó: Máté Krisztián)

– Kevés szó esik arról, hogy számos ilyen leromlott állapotú telepet számoltunk már fel az elmúlt időszakban, szépen fejlődik például a Gyömrői és a Sibrik Miklós utca sarkán lévő terület is. Célunk egyébként az, hogy lakásállományunkat – melyben egészségtelen, penészes ingatlanok is találhatók – korszerűsítsük. Ugyanakkor fontos elmondani, hogy nem önkormányzati alapfeladat a bérlakások fenntartása. A lakbérek például a piacitól nagyon messze vannak. Nekünk évi 600–800 milliós veszteségünk keletkezett a nem fizető bérlők tartozásaiból  – fogalmazott Kovács Róbert.

Kapcsolódó Cikkek