EUR: 312,97 Ft
CHF: 275,82 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Veszprém

Repülőseire emlékezik a város

Felavatták a Magyar Királyi Honvéd Légierő és a Magyar Királyi Honvéd 101. Puma Vadászrepülő Ezred tiszteletére állított emléktáblát múlt héten a Veszprém Megyei Levéltár udvarán. A megjelenteket Ovádi Péter önkormányzati képviselő köszöntötte.

– Sokszor mondjuk azt, hogy az idő megold dolgokat, majd lassan eltemeti az emlékeket, egyre homályosabb emlékképpé téve azokat. Ez olykor üdvözítő is lehet, máskor viszont küzdenünk kell ellene, foggal-körömmel ragaszkodni emlékeinkhez, és életben tartani elődeink tiszteletét.


Ovádi Péter szerint büszkék lehetünk arra, ahogy katonai múltunkra emlékezünk (fotó: Kovács Bálint)

– Veszprém hagyományosan katonaváros, bár a Magyar Honvédség ma is jeles számban képviselteti magát itt, a Bakony lábánál, nem mehetünk el amellett, hogy az elődeinknek köszönhető, akiknek egy mainál sokkal kiélezettebb és bizonytalanabb korszakban kellett megőrizniük katonai becsületüket, sokkal nehezebb korszakban kellett helytállniuk. Büszke vagyok arra, hogy városunk megannyi gyönyörű parkjában és emlékhelyén találkozhatunk emlékművekkel és emléktáblákkal – jelentette ki Ovádi. – Mit is jelentenek pontosan ezek az alkotások? Segítenek nekünk emlékezni, és hű bajtársaink az idő vasfogával vívott küzdelemben, hogy hős honvédjeink és az ő tetteik ne vesszenek a feledés homályába.

Az emléktábla az egykori altisztképzőként, ma megyei levéltárként működő épületen található (fotó: Kovács Bálint)

Beszédet mondott dr. Földváry Gábor István, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára is, aki kiemelte: a Magyar Királyi Honvéd Légierő egykori pilótái olyan kiváló emberek voltak, akik két nagyszerű örökséget hagytak az utókorra: a repülésnek, a kék ég szeretetének és tiszteletének az örökségét, és a földnek, a szülőföldnek, a hazának a szeretetét.


Az Önálló Magyar Légierő a lehetőségekhez mérten folyamatosan fejlődött. Ennek a kiemelkedő fegyvernemnek legendás alakulatává vált a 101-es Puma Repülőosztály, majd később Vadászrepülő Ezred. Ők mindig teljesítették kötelességüket, hogy a fegyverek között szálljanak szembe a hazára törő ellenséggel. Az örökség, amit ránk hagytak, velünk él.

Az egykori repülősök nagyszerű örökségeket hagytak ránk – hangsúlyozta dr. Földváry Gábor István (fotó: Kovács Bálint)

Az emléktáblát dr. Földváry Gábor István, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Ovádi Péter önkormányzati képviselő leplezte le. Az emléktáblát dr. Takáts István érseki kancellár és Oláh Emil alezredes, református vezető tábori lelkész áldotta meg.

Kapcsolódó Cikkek