EUR: 313,46 Ft
CHF: 276,84 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Külföld

Ritka barna óriáspandát kaptak lencsevégre Kínában

Ritka barna óriáspandát kaptak lencsevégre Kína északnyugati részén, Senhszi tartomány egyik természetvédelmi területén – közölte csütörtökön a területi erdészeti felügyelet.

A Csangcsing természetvédelmi területen március 11-én látták a barna óriáspandát. Egy bambuszerdő felé tartott egy kisebb emelkedőn a barna-fehér állat.


A világ első barna óriáspandáját 1985-ben látták a Csinling-hegységben. 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként a csinlingi pandát (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis). Koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak.

Ez a második alkalom, hogy barna pandát észleltek a területen, legutóbb 1992-ben a Pekingi Egyetem kutatócsoportja látott ilyen ritka állatot.

“A barna pandák genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek. Egyelőre biztosat nem tudni. Reméljük, hogy a barna pandák tanulmányozása révén tisztázzuk az evolúciójukat övező rejtélyt” – mondta Jong Jenkö, a Pekingi Egyetem pandaszakértője.

Az atavizmus az ősökre való “visszaütés”, vagyis olyan anatómiai vagy viselkedési jellemzők felbukkanása, amelyek nemzedékekkel korábban eltűntek, így gyakran fejlődési rendellenességnek tekintik őket.

Egy országos, 2011 és 2013 között végzett kutatás szerint 345 óriáspanda él vadon a Csinling régióban, populációjuk lassan növekszik.

Kapcsolódó Cikkek