2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Ózd

Riz Gábor: Nekem a szülőföldem az első

Közeledve az április 8-i országgyűlési választáshoz értékelésre kértük Riz Gábort, B.A.Z. megye 3. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjét. A megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos nyolc éve képviseli az észak-borsodi térséget a parlamentben és részese volt sok olyan szavazásnak, ami meghatározta hazánk és a polgárok sorsát,  jövőjét. A térségben a nagyobb pártok országgyűlési képviselőjelöltjei között ő az egyedüli, aki Ózdon, tehát ebben a választókörzetben született.

Köztudott, hogy 2010-ben csőd közeli állapotban vettük át a költségvetést az MSZP–SZDSZ-kormánytól, de rossz helyzetben volt a hazai gazdaság, a közbiztonság és a foglalkoztatás is. Nemzeti kormányunknak azonban volt egy kidolgozott terve, ami alapján elkezdtük az ország újraépítését. Fontosnak tartottuk a határon túl rekedt magyar emberekkel történő nemzetegyesítést és mára elmondhatjuk, hogy egymilliónál is több új magyar állampolgára van Magyarországnak. A munkanélküliség 2018-ra 3,7 százalékra csökkent, ami az elmúlt nyolc évben 736 ezer új munkahely megteremtését jelenti. A hazai gazdaság az elmúlt évben 4 százalékkal nőtt, ami további optimizmusra ad okot. Utóbbi eredménynek köszönhető, hogy a nyugdíjasokat rövid időn belül második alkalommal tudjuk Erzsébet-utalvánnyal segíteni, amihez most hozzájön a 12 ezer forintos fűtéstámogatás. Mindezt komoly rezsicsökkentések előzték meg. Családpolitikánkban a gyermekvállalást preferáltuk, ma egy kétgyermekes család évi 420 ezer forint adókedvezményben részesül és nőtt a házasságkötések száma is. A csok idáig 68 ezer fiatal házaspár lakásgondját oldotta és oldja meg. Az óvodai férőhelyek száma 9200, a bölcsődéké 12 ezerrel bővült. Az iskolákban 454 ezer gyerek ingyen étkezik, míg 2010-ben csak 92 ezren részesültek ebben az ellátásban. A közbiztonság javítására megszavaztuk a három csapás törvényt, 7100 fővel emeltük a rendőrség létszámát és másfélszeresére a fizetésüket, de nyitottunk 18 új rendőrőrsöt is. Az indulástól 54 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Közben 300 kilométer biztonsági határzárat építettünk az illegális migráció megállítására, ami miatt vitáink vannak az unió és az ENSZ bevándorláspárti politikusaival – nyilatkozta Riz Gábor.


Mindeközben a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselői az általuk képviselt régiók fejlesztéséért is lobbiztak.  Szendrő és Rudabánya térségében a közeljövőben egyre több fejlesztés valósul meg, javítva a megítélést. Az UNESCO az Aggteleki-karsztot a világörökség részévé nyilvánította a számtalan cseppkőbarlanggal, Szinpetriben található a világ legnagyobb könyve, Rudabányán a Rudapithecus ősmajom maradványai világszenzációs leletek, Szendrőn a vár, a Kékfestő múzeum vagy az Iskolatörténeti kiállítás is ritkaságszámba megy. A fejlesztésekkel ebbe az irányba, vagyis a turizmus felé kellett elindulni, hiszen a természeti és épített értékek bemutatására lehet alapozni az iparág erősítését, ami a foglalkoztatás növekedésével jár együtt. Több pályázattal sikerült ebbe az irányba mozdulni, miközben a mezőgazdaság, az ipar, az oktatás és az egészségügy is komoly támogatásokban részesült, hiszen sorra újulnak meg az iskolák, óvodák orvosi rendelők és a polgármesteri hivatalok is. A pályázatok elkészítéséhez kellett a helyi szellemi bázis, mert a kormány listát kért a településvezetőktől arról, mit szeretnének fejleszteni, építeni. Így lehetett elkerülni a felesleges beruházásokat. Az önkormányzatok többségével kölcsönösen felvettük a kapcsolatot, és a jó ötletek mellé álltam, amiket ebben a pályázati ciklusban sikerre visznek a pályázatok nyertesei.

Külön öröm számomra a közösségek erősödése, ami a sok-sok helyi programnak köszönhető. Számtalan meghívásnak tettem eleget a választókörzetben, és láttam egyre több optimista, mosolygó embert. Külön öröm számomra, hogy minden korosztályt meg tudtak szólítani a szervezők, amivel erősíteni tudják az identitástudatot, a lokálpatriotizmust. Szemmel láthatóak a pozitív változások, hiszen fiatal házaspárok tértek vissza kis falvakba mikro- és kisvállalkozásokat indítva, főként a mezőgazdasági szolgáltatások területén, ami a térség vonzerejét mutatja. A felértékelődés jeleként itt is emelkednek az ingatlanárak. A Bódva gátjának átépítésével és a rendőrség létszámának növelésével a két legnagyobb problémán, az árvízveszélyen és a bűnügyi helyzeten sikerült javítanunk, így biztonságosabb arrafelé az élet.


A fejlődés tehát vitathatatlan, csakhogy közeledik április 8-a, az országgyűlési választás napja. Az ellenzék részéről nincs hiány megvalósíthatatlan ígéretekben, hiszen ők nyerni akarnak és ezért semmi sem drága. Magyarország legfontosabb problémájáról, a migránskérdésről pedig összevissza beszélnek.

Szerintük az iszlám az emberiség utolsó reménye, amely gondolattól egészen a migránsok korlátok nélküli befogadásáig és az üresen álló laktanyák, lakások kiosztásáig jutottak el. Gyurcsány Ferencet a napokban megkérdezték: mi lesz, ha a hangoztatott nagy pártösszefogás mégis ellenzéki győzelmet hozna? A DK elnöke erre így felelt: másnaptól káosz.

Ugyanebben a kérdésben, vagyis a haza védelmében viszont Orbán Viktor szembeszállt az unió és az ENSZ nagy hatalmú migránspárti vezetőivel. Eközben a Fidesz–KDNP pártszövetségnek a felelősségét Orbán Viktor egyértelműen abban határozta meg, hogy számunkra a magyar emberek és az európai polgárok biztonsága létkérdés, ezért nemet mondott a kötelező kvótára és a biztonsági határzár megszüntetésére. Mert számára a haza sorsa a fontos, nem a félrevezető, alaptalan ígéretek hangoztatása.

Az a kérdés, a polgárok a szavazófülkében gondolnak-e majd gyermekeik, unokáik jövőjére.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.