EUR: 321,24 Ft
CHF: 283,82 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Egyéb Székesfehérvár

Robottechnikai labor épül Fehérváron

Szeptemberre készül el az új robottechnikai labor az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A labor az Óbudai Egyetem, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hanon Systems Hungary Kft. együttműködésében valósul meg. A fejlesztést nagyban indokolta a térségben tapasztalható munkaerőhiány.

A város önkormányzata vállalta, hogy 55 millió 880 ezer forint támogatással járul hozzá a labor kialakításához. Ez lényegében a budai úti F épület földszintjén található két – korábban PC-teremként működő – helyiség felújítását jelenti. Itt kapnak majd helyet az egyetemmel 2016. december óta stratégiai partnerségi kapcsolatot ápoló Hanon Systems Hungary Kft. által adományozott kollaboratív robotok (ABB, Kuka). Az Óbudai Egyetem a Fanuc robot beszerzésével, az Alba Regia Műszaki Kar pedig a helyiségek biztosításával, egy robottechnikai team létrehozásával biztosítja a szakértelmet, az innovációt. A tervezett laborban a számítógépes infrastruktúra is megújul.


Györök György dékán kiemelte: az egyetem, a város és az ipar összefogásának esszenciális megnyilvánulása az új robottechnológiai labor megvalósítása Fotó: Óbudai Egyetem

Györök György dékán kiemelte: az egyetem, a város és az ipar összefogásának esszenciális megnyilvánulása az új robottechnológiai labor megvalósítása. Cser-Palkovics András polgármester szerint az együttműködés jó példa arra, hogy a gazdasági szereplők nemcsak beszélnek arról, hogy mire lenne szükségük, hanem tesznek is érte.

Tick József, az egyetem regionális fejlesztési ügyekért felelős rektorhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon kevés helyen tapasztalak ilyen felelős, pozitív hozzáállást, mint Fehérváron. Karikó Zsolt, a korábban Ford, majd Visteon, a dél-koreai tulajdonszerzés óta pedig Hanon Systems Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szólt a cég közelgő nagyberuházásairól, s kiemelte: közel 250 ipari robotot vásárolnak és állítanak hamarosan munkába, az ehhez szükséges szakembereket pedig az egyetemről szeretnék megkapni.


Kapcsolódó Cikkek