2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Rózsa Sándor koponyája

Tényleg jó ötlet volt ez az Idegenvezetők Világnapja. Száznál is jóval több program, amely ráadásképpen komoly matematikai fejtörőt is okozott. Egységnyi idő alatt hogyan jutok el Óbudáról Újbudára, onnan a Várba, majd be Erzsébetvárosba, Terézvárosba – dacolva hideggel, esővel, hóval. Kaland és érték. Erről szólt ez a négy nap, alig várom már a jövő évi programkavalkádot.

A bejáratot rendőrbábu őrzi

Ha nincs ez a sorozat, akkor – bevallom töredelmesen – eszembe sem jutott volna az elkövetkező két-három évben felkeresni a józsefvárosi Mosonyi utcában található Rendőrmúzeumot. Most viszont nyugodtan megtehettem és már a nyitó képért megérte: a Mosonyi utcai épületnél üveg mögött rendőrbábu posztol. Eléggé stabilan és eléggé régóta.


A Rendőrmúzeum ugyanis 1908 óta, vagyis éppen 110 éve működik már, és a negyvenes években tízezer tárgyat birtokoltak, mutattak be az érdeklődőknek. A II. világháború alatt azonban a gyűjtemény nagy része megsemmisült és 1967-ig nem is kapott működési engedélyt, majd 1999-ben nyitott meg újra. Az is már lassan 20 éve.

Az épületben megtekinthető minden, ami a rendőrséggel kapcsolatban érdekes 1848-tól a napjainkig. Látható például Rózsa Sándor koponyája, ami egy vizsgálat miatt került Budapestre. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben más egy betyárcsalád betyár gyermekének agya, mint egy átlagpolgáré. Kitalálják? Semmiben! Aztán található a tárlatban egy sírkő is, amelyen nemcsak az áldozatok, hanem a gyilkosuk neve is szerepel. De – ugorva néhány évtizedet – a kiállítás része egy díszegyenruha is, amelynek darabja egymillió forintba kerül… 


A rendőrség történelmét bemutató szobának – a ruhák mellett fegyverek és egyéb kényszerítő eszközök is a vitrinekbe kerültek, de a gázspray-s gumibot állítólag semmire sem volt jó – vannak állandó nézői. Méghozzá a magyar történelem belügyminiszterei, hiszen mindegyikük portréja ott van a falon. 

A másik teremben kriminalisztikai kiállítás kapott helyet. Ez a közvetlen történelmünk, hiszen a viszkis rabló parókái, napszemüvegei, kézzel írott jegyzetei mellett az első rendőrgyilkos, a martfűi rém és többek között a miskolci Bonnie és Clyde is külön sarkot kapott. No meg különböző érdekességek is, hiszen látható az az 54 ezer forintos bankjegy, amellyel egy idős gazdától bárányt vásároltak a csalók – az eladó a végén visszaadott még nyolcezret, mert annyival többet kapott…

És ezt csak ízelítőként írtam le, magamnak is okulásul: annyi, de annyi minden van még a fővárosunkban – és még szerte hazánkban –, ami mellett elmegyünk, ügyet sem vetünk rájuk, holott mindenképpen érdemes lenne. Mert tanulunk belőlük és továbbadhatjuk fiainknak, lányainknak. Köszönet érte az idegenvezetőknek és áldásos munkájuknak!

Kapcsolódó Cikkek