EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XXII.kerület

Rózsakertben minőségi és tápláló ételeket kapnak a diákok

A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában Balog Zoltán miniszterrel elhelyezték a Rózsakerti Református Gimnázium alapkövét. Az egyházi fenntartású általános iskola saját konyhája pedig nyolcadik helyen végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Közétkeztetők és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége Közétkeztetési Szakácsversenyén, ahonnan öt különdíjat is elhoztak.

A Bocuse d’Or magyarországi döntőjének helyszínén rendezték meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Közétkeztetők és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége Közétkeztetési Szakácsversenyének döntőjét, amelyen a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola szakácscsapata a nyolcadik helyen végzett és még öt különdíjat is kapott.


A budatétényi iskola konyháját működtető RC Team különleges rövidítés: Reformator Culina Team, vagyis reformátor konyhacsapat. Az ötletgazda, Sági Katalin dietetikus számára nagyon fontos, hogy reformszemlélettel főzzenek – de az is, hogy ebben folyamatosan fejlődjenek. Emiatt jelentkeztek a versenyre Erdős Anikó és Vénig Edina szakácsok. A konyhán tizenegyen dolgoznak és 1100 adag ételt készítenek el naponta: hatszáz gyermekre és az intézmény pedagógusaira főznek, de szállítanak ebédet a Halacska Református Óvodába, a Budapesti Nemzetközi Keresztyén Iskolába és a budaörsi Waldorf Iskolába is.

A versennyel elsősorban a másképp gondolkodásra szerették volna felhívni a figyelmet, a szabályok szerint bemutatva, hogy 450 forintból is lehet minőségi és tápláló ebédet készíteni.


– A Bocuse d’Or új nézőpontokat emelt a főzésbe, ami a közétkeztetésben is megjelenik: minőségi alapanyagokkal dolgozunk, figyelve rá, hogy ne legyen tele különböző adalékanyagokkal – fogalmazott Sági Katalin. Hozzátette, a gulyásleves is nagyon jó étel, csak nem kell hagyni, hogy a tetején ujjnyi vastag zsírréteg képződjön, ugyanígy a piskóta-csokiöntet kombinációt sem veszik le az étlapról, csupán odafigyelnek, hogy ne kerüljön túl sok cukor a szószba.

– A versenykiírásban is megjelenő „újragondolva” kifejezés számomra azt a finomhangolást jelenti, amikor tradicionális vagy népszerű ételeinket úgy készítjük, hogy azokkal hosszú távon egészségre neveljük a gyerekeinket – foglalta össze Sági Katalin. Ennek alapján iskolájukban a főzelék sem rántásból áll, hanem valódi alapanyagból, amit önmagával sűrítenek, hogy a koncentrált tápanyagtartalom megmaradjon.

A sófogyasztás mellett más alapvető dolgokat is szem előtt tartanak, például odafigyelnek azokra, akik érzékenyek valamire – számukra külön konyhai edényekben készül az ebéd, de általában olyan, amit a többiek is esznek. – Figyelünk, hogy emiatt ne érezzék magukat kirekesztve, ezért többek között kikísérleteztünk nekik olyan különlegességeket, mint a tej-, tojás- és laktózmentes gyümölcsrizsünket – számolt be a dietetikus.

Az RC Team csapata a döntőben göcseji gombalevest készített medvehagymás galuskával, mellé baconbe göngyölt, fefferónival és répával töltött csirkemellet jázminrizzsel, majd eperöntetes sült granolával zárták a sort. Ezért a menüért nemcsak a 8. helyet, hanem a Földművelésügyi Minisztérium, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Gyermelyi Zrt. különdíját is hazavihették.

Vénig Edina elárulta, felemelő érzés volt számukra, hogy az alsós és a felsős igazgató is megnézte a versenyt, a gyerekek pedig büszkén fogadták az eredményt.

– Szerettük volna bebizonyítani, hogy egy kis cégnek is van helye egy ilyen versenyen, de természetesen mi is tanultunk a nagyoktól. Jó református iskolában dolgozni, érezhetően más a lelkület, sok a pozitív visszajelzés, ezért öröm a munka. Nem kérdés, hogy jövőre is indulunk a versenyen.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.