2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Debrecen

Segítség a koraszülöttosztálynak

Speciális, úgynevezett kenguruzószéket kapott ajándékba a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztálya a British Telecom debreceni irodájától. Az adomány a babáknak és mamáknak is komfortosabbá teszi a közvetlen érintkezést.

A kengurumódszer lényege, hogy a koraszülött az édesanya vagy édesapa mellkasán fekszik, bőr-bőr kontaktusban vannak, ami segíti a kötődés kialakulását, csökken mind a szülők, mind a gyermek szorongása.


– Kimutatott, hogy „kenguruzás” során szabályosabbá válik a koraszülött légzése, kevesebb a légzéskimaradás, egyenletesebb a szívverés, a koraszülött találkozik a normál anyai bőrbaktérium-flórával, ezáltal csökken a fertőzések előfordulása – mondta az unideb.hu-nak Nagy Katalin, a Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosa.

Hozzátette: vizsgálatok igazolták, hogy a kengurumódszert alkalmazó osztályokon magasabb a szoptatott koraszülöttek aránya, és hazabocsátáskor a kizárólagosan anyatejjel tápláltak száma, gyorsabb a súlygyarapodás. A koraszülött testhőmérsékletét az anya teste hatékonyan tudja szabályozni.

A British Telecom debreceni irodájának munkatársai március közepén adták át a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályán azt a különleges széket, amely kényelmesebbé teszi a „kenguruzást”.

Kapcsolódó Cikkek