EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Zalaegerszeg

Segítség nélkül nem tudják működtetni

Bajban van a boncodföldei Autisták Védőotthona. Az intézményt fenntartó Autista Sérültekért Zalában Alapítvány működési gondokkal küzd, mivel a bevételek nem fedezik a kiadási költségeket. A szervezet most a nyilvánossághoz fordul segítségért.

Az otthon 1999. november 1-jén nyitotta meg kapuit, jelenleg  12-en laknak családias körülmények között az épületben. A fejlesztőprogramok mellett képességeikhez mérten a napi rutinfeladatokból is kiveszik a részüket az itt élők, így tudnak leginkább másokhoz hasonló, hétköznapi életet élni. Úgynevezett napirendi falon jelzik, hogy melyik fiatalnak mi az aznapi segítő feladata, ugyanúgy, mint egy családban. A fiúk és lányok takarítanak, ilyenkor a gondozó amolyan pótszülőként funkcionál és együtt dolgozik a gyerekekkel. Az alapítvány munkáját, rendszeresen segítik, például a konyhabútort is adományba kapták. A tárgyi eszközök és a tartós élelmiszerek mellett többen anyagi támogatást is nyújtanak. Az állami normatíva, az ágazati bérpótlék, a bérkompenzáció, illetve a térítési díjak sajnos nem elegendőek a fennmaradáshoz.


Fotó: autistaserultekert.hu

– A költségvetés harmadát sem fedezi az állami támogatás – mondta el Jakab Mariann, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki szerint sajnos még a szülők hozzájárulásával sincs meg az 50 százalék sem, tehát a többi pénzt az alapítványnak valamilyen módon össze kell szednie. Próbálnak lobbizni, kampányokat indítani, hogy a pályázati keretösszeget megemeljék, addig hónapról hónapra működik az otthon. Sajnos sokszor nem tudják, hogy miből fizetik ki a béreket, a számlákat.

Akik segíteni szeretnének, több módon tehetik meg, szívesen fogadnak anyagi segítséget a következő számlaszámra: OTP Bank 11749008-20142155,  Adószám: 18951987-1-20, mindemellett felajánlhatják az adó 1%-át is, amelyről az adózók május 22-ig dönthetnek.


 

Fotó: autistasérültekért.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.