2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Pécs

Segítünk választani a pécsi ovik közül!

Kezdjük egy jó hírrel: Pécsett jelenleg 4020 férőhelyen 3562 gyermek jár óvodába. Szóval hely van! A rosszabb hír:  a szülőknek kell meghozni a döntést, hogy a sok jó és felújított ovi közül hova és mikor íratják be gyermeküket.

Mielőtt azonban elvesznénk a pécsi óvodák rengetegében, érdemes pár szempontot figyelembe venni, hogy mi alapján döntsünk vagy legalábbis megkönnyítsük a döntést.


Pécsett ebben az évben 1372 gyermek tölti be a 3. évét augusztus 31-ig, ők várhatók az óvodákba

– Már az elején le kell szögezni egy dolgot – kezdi Gellén Nóra, a Pécsimami vezetője, aki nap mint nap pécsi szülők és gyerekek tapasztalataival találkozik. Nem azt kell nézni, hogy más hova íratja be a gyermekét, hanem a sajátunk személyiségét kell kicsit jobban megfigyelni. A gyermekünk érettsége, személyisége ugyanis segíthet  abban, hogyan és merre tovább.

Figyeljük meg, hogy a gyermekünk mennyire érzi jól magát nagyobbak társaságában!

Ha bújós a gyermekünk!

– Ha a szülő úgy látja, hogy gyermeke még bújós, és nem szokott hozzá az idegen környezethez vagy egy magasabb alapzajhoz, akkor azt ajánljuk, hogy maradjon még egy évet bölcsődében vagy akár otthon. A gyermek nem fog lemaradni semmiről, ha kicsit tovább játszik abban a környezetben, amit eddig megszokott és kedvel is. Persze ez is többtényezős dolog – mondja Gellén Nóra, aki hozzáteszi: ha már a gyermek szobatiszta, akkor érdemes megint elgondolkozni azon, hogy jobb egy olyan környezet, ahol nagyobbakkal van körbevéve.


Ha már keresi a nagyobbak társaságát

– A nyitottabb és érettebb gyerekeknél érdemes mérlegelni, hogy óvodába menjenek, hiszen ott már másképp foglalkoznak velük – mondja Nóra, aki rögtön hozzá is teszi, hogy azért az oviban jóval többen vannak egy csoportban, mint a bölcsődében, így a óvónők figyelme is jobban megoszlik.

Hogyan keressünk ovit?

Evidens, hogy a lakhelyünk szerint keresgélünk, de sokan választják a munkahelyükhöz vagy épp nagyszülőkhöz közeli intézményeket.

– Sokan hangoztatják, hogy nem óvodát, hanem óvó nénit kell keresni ilyenkor, és ez teljes mértékben igaz. Ha van rá mód, akkor nyílt nap keretében vagy akár külön időpontot egyeztetve érdemes felkeresni a kiszemelt intézményeket. Érdemes többet is megnézni, erre nem szabad sajnálni az időt és energiát – hívja fel a figyelmet Nóra.

Jó tudni: a nem önkormányzati fenntartású óvodákban előbb lehet a beíratás, ezt mindegyik intézmény a honlapján közli is. Így az a gyermek, aki ide nem kerülne be, még be tud iratkozni az állami óvodába.

Ha rosszul döntünk!

– Ha a kiválasztott intézményben a gyermek nem érzi jól magát, legyünk elég bátrak ahhoz, hogy kivesszük és keresünk neki egy másik ovit. Persze ehhez kell idő, hogy kiderüljön – mondja Nóra, aki már találkozott ilyennel is.

Felmentés is kérhető ötéves korig

– Minden óvodás gyermeknek van hely. Összesen 42 épületben működik önkormányzati óvoda, és 18 más intézmény közül is választhatnak a szülők. Ha úgy döntenek, hogy mégsem íratják be a gyermeket, akkor ötéves korig felmentés is kérhető – mondja Petren Ferencné, a Pécsi Önkormányzat Köznevelési és Sport Osztályának vezetője. Ezt a a szülők kisebb testvér vagy betegség esetén szokták igényelni.

Így érintik a felújítások az óvodát:

Pécsett az elmúlt húsz év legnagyobb óvodafelújítási programja kezdődött meg, már több óvodát át is adtak. Van olyan, amelyik még felújítás alatt áll és más helyen fogadják a gyermeket.

 • Kertvárosi Óvoda: Testvérvárosok tere – jelenleg az Anikó u. 1. szám alatt, a volt iskola épületében működik, vagyis a beíratás a jelenlegi működési helyén lesz, nem az Anikó u. óvodában
 • a Hirdi óvoda Vasasra költözik, a Bencze József u. 2. szám alatti épületbe
 • Városközponti Budai Nagy Antal utcai óvoda: a Nagy Lajos király utcai oviba és Bánki Donát Általános Iskolába költözik
 • Németh László utcai óvoda: ideiglenesen az Anikó utcában, az Enyezd utcában és az Apáczai óvodában van

A beíratás pontos időpontjáról március 12-én dönt a Kulturális és Köznevelési Bizottság.

Kapcsolódó Cikkek

 • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

  Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

  Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

 • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

  Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

  Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.