EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Külföld

Sikeresen Föld körüli pályára állt a Szojuz, fedélzetén a 2018-as világbajnokság labdájával

Sikeresen Föld körüli pályára állt a szerdán felbocsátott, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó Szojuz MSZ-08 űrhajó háromfős legénységével és különleges rakományával, az Oroszországban június 14. és július 15. között rendezendő 2018-as labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával – közölte szerdán a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Az űrhajót a kazahsztáni Bajkonurból indították aznap este egy Szojuz-FG típusú hordozórakétával.


Az MSZ-08 fedélzetén három űrhajós, az orosz Oleg Artyomjev, illetve két amerikai, Drew Feustel és Ricky Arnold tart a Nemzetközi Űrállomásra, amelyhez a tervek szerint két nap múlva, vagyis március 23-án fognak csatlakozni űrjárművükkel.

/Fotó: EPA/ROSCOSMOS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Artyomjev már másodszor látogat az ISS-re, míg amerikai kollégái közül Feustel harmadik, Arnold pedig szintén második alkalommal.


Az űrhajósok magukkal vitték a vébé Zabivaka nevű kabala figuráját is. Az MSZ-08 fedélzetén röviddel a startot követően készült videón látható volt, ahogy a farkast ábrázoló plüssállat a súlytalanság állapotában lebeg.

Artyomjev még az indulás előtt bejelentette: “Azt a labdát visszük magunkkal, amelyet az első mérkőzésen fognak használni”. A labdát egyik kollégája, Anton Skaplerov űrhajós hozza vissza a Földre májusban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

    Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

    Ismét egymásnak estek a képviselők Srí Lankán pénteken, miután a parlament újfent megvonta bizalmát az államfő által október végén sebtében kinevezett Mahinde Radzsapaksze miniszterelnöktől és kormányától az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány eredményeképpen.

  • Rekordáron cserélt gazdát David Hockney festménye

    Rekordáron cserélt gazdát David Hockney festménye

    Kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (25,5 milliárd forint) cserélt gazdát a britek egyik leghíresebb művészeként számon tartott David Hockney egy festménye a Christie’s aukciósház csütörtök esti licitjén New Yorkban.