2018. augusztus 15., szerda
Mária

Külföld

Sikeresen Föld körüli pályára állt a Szojuz, fedélzetén a 2018-as világbajnokság labdájával

Sikeresen Föld körüli pályára állt a szerdán felbocsátott, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó Szojuz MSZ-08 űrhajó háromfős legénységével és különleges rakományával, az Oroszországban június 14. és július 15. között rendezendő 2018-as labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával – közölte szerdán a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Az űrhajót a kazahsztáni Bajkonurból indították aznap este egy Szojuz-FG típusú hordozórakétával.


Az MSZ-08 fedélzetén három űrhajós, az orosz Oleg Artyomjev, illetve két amerikai, Drew Feustel és Ricky Arnold tart a Nemzetközi Űrállomásra, amelyhez a tervek szerint két nap múlva, vagyis március 23-án fognak csatlakozni űrjárművükkel.

/Fotó: EPA/ROSCOSMOS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Artyomjev már másodszor látogat az ISS-re, míg amerikai kollégái közül Feustel harmadik, Arnold pedig szintén második alkalommal.


Az űrhajósok magukkal vitték a vébé Zabivaka nevű kabala figuráját is. Az MSZ-08 fedélzetén röviddel a startot követően készült videón látható volt, ahogy a farkast ábrázoló plüssállat a súlytalanság állapotában lebeg.

Artyomjev még az indulás előtt bejelentette: “Azt a labdát visszük magunkkal, amelyet az első mérkőzésen fognak használni”. A labdát egyik kollégája, Anton Skaplerov űrhajós hozza vissza a Földre májusban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A rendkívüli szárazság miatt nehezen és csak magas áron jutnak elegendő takarmányhoz állataik számára a gazdák Norvégiában, ezért sokan kénytelenek leölni lovaikat – számolt be hétfőn az NRK norvég közszolgálati adó.

  • Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére – közölte friss jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).