EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

Feljelentést tesz a Fidesz a kiskunhalasi visszalépési botrány ügyében, ahol a jobbikos Farkas Gergely pénzt ajánlott Midi Melániának, hogy az LMP-s visszalépjen – mindezt Simicska Lajos, a pártot megvásárló oligarcha pénzéből teszik – állítja Budai Gyula. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint ilyen esetekben az is bűncselekményt követhet el, aki adja, és az is, aki kapja a pénzt.

A Fidesz országgyűlési képviselője, egykori elszámoltatási kormánybiztos már kedden bejelentette, hogy pártja feljelentést tesz, mert véleményük szerint bűncselekmény gyanúja merül fel azzal a finanszírozott visszalépési tárgyalással kapcsolatban, amelyről az egyik résztvevő, Midi Melánia, az LMP kiskunhalasi képviselőjelöltje rögzített és hozott nyilvánosságra hangfelvételt. A felvételen hallható: a Jobbik helyi képviselőjelöltje, a párt ifjúsági tagozatának elnöke, egyben frakcióvezető-helyettes, Farkas Gergely 600 ezer forint költségtérítés fejében próbálja rávenni az LMP-s jelöltet a visszalépésre.


Farkas Gergely (Jobbik) halványgyenge magyarázata: csak vicceltem… Forrás: Facebook

– A Jobbik Simicska pénzével a zsebében igyekszik megvesztegetni különböző pártok jelöltjeit – magyarázta a TV2 Tények című műsorában Budai, aki a Fidesz nevében felszólította Farkas Gergelyt, hogy azonnal lépjen vissza a választástól, mivel nincs helye a közéletben annak, aki megszegi a törvényeket.

Ha a nyomozóhatóság bűncselekményt állapít meg, az LMP-s Midi Melánia is bajban lehet Fotó FACEBOOK

 

Budai: a Fidesz megteszi a feljelentést MTI Fotó: Komka Péter

Szintén a TV2 hírmagazinja szólaltatta meg ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, aki szerint a kipattant ügy kapcsán bűncselekmény gyanúja merülhet fel.


– Ha az egyik jelölt anyagi ellenszolgáltatás fejében megváltoztatja a választók akaratát, akkor felmerül a bűncselekmény lehetősége, mind annak az esetében, aki adja, mint annál, aki kapja az ellenszolgáltatást – hangsúlyozta a szakember.

Az Origo szerint Szabó Gábor pártigazgató áll a visszaléptetések finanszirozása mögött Fotó: Jobbik

Az Origo információi szerint a kiskunhalasi nem elszigetelt eset, Farkas Gergely szerintük csak azt teszi, amivel a pártközpontban megbízták. A portál szerint az ellenzéki gyengülést látva Simicska Lajos fölismerte, hogy „csak pénzzel lehet megolajozni a gépezetet”, ezért a jobbikosok országszerte nyomást gyakorolnak az ellenzéki jelöltekre, hogy némi pénzért cserébe lépjenek vissza a javukra. A portál úgy tudja, ebben nagy szerep jut Szabó Gábor pártigazgatónak, aki az Origo jobbikos informátora szerint „a Lajos táskahordozója”. Az Origo úgy tudja: mindez Vona Gábor jóváhagyásával történik, de a kiskunhalasi vesztegetési kísérlet arra is rámutat, hogy helyi szinteken is eluralkodott a Jobbikban a hataloméhség. Előbb Simicska pénzével kerülnének hatalomra, hogy aztán kormányzati pozícióból visszafizethessék az oligarchától kapott kölcsönt.

Hogy nem ez volt az egyetlen visszaléptetési botrány, azt Gémesi György, az LMP-vel szövetséges Új Kezdet elnöke is megerősítette már kedden. Állítja: egyik képviselőjelöltjüknek komoly összeget kínáltak a visszalépésért cserébe.

Az Alapjogokért Központ vezetője ugyanakkor a fizetett visszalépésekkel kapcsolatban a Magyar Hírlapnak kifejtette: a Jobbik az országos együttműködést elutasítva, helyi szinten igyekszik eltántorítani az LMP-s jelölteket. – Politikai szempontból az eset arra világít rá, hogy a Jobbik sem ismer már erkölcsi vagy morális gátakat a választási együttműködés kapcsán, és olyasmire akar rábírni LMP-s jelölteket, amelyek lehet, hogy érdekében állnak a párt budapesti központjának, de teljesen ellentétesek a helyi erők akaratával – mutatott rá Szánthó Miklós.

Visszaléptek a kisgazdák is

Meglehetősen furcsa egybeesés, hogy a visszaléptetési botránnyal szinte egy időben jelentette be a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP), hogy minden körzetükben visszalépnek a helyben induló jobbikos jelölt javára. Az FKGP miniszterelnökjelöltje az a Lattmann Tamás jogász, aki korábban még azt állította, hogy Botka László előretörését, majd későbbi bukását megelőzően ő volt a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Utána – mielőtt a kisgazdákhoz igazolt volna – a Tarjányi Péter-féle Progresszív Mozgalomban is szerepet vállalt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek