2019. október 22., kedd
Előd

Külföld

Soros már a migránsellenes szlovák kormányt is el akarja tüntetni

Az olasz maffia által meggyilkoltatott szlovák újságíró halála óta egyre többen sürgetik a Fico-kormány lemondását. Az eseményeket leginkább az államfő, az ellenzék és néhány szervezet irányítja. Bár elsőre meglepően hangzik, hogy egy gyilkosság miatt le kellene mondania a kormánynak, a dolgok mögé nézve látszik, hogy a bevándorlásellenes Fico-kormány megbuktatásán nagy erők dolgoznak, és nem meglepő módon Soros György is felsejlik a háttérben.

Andrej Kiska /Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A gyilkosság miatt az államfő, a sajtó, az ellenzék és néhány szervezet Ficoék távozását és előrehozott választásokat követelnek, mintha csak maga a kormány ölte volna meg az újságírót. Azonban, ha a szlovákiai történések mélyére nézünk, akkor egy másik, már sokkal ismerősebb és életszerűbb történet rajzolódik ki. A lapokat Soros György szlovákiai helytartója, Andrej Kiska államfő és természetesen a szlovákiai Soros-szervezetek keverik.


Andrej Kiska szlovák államfő múlt vasárnap a Jan Kuciak fiatal tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolása miatt kirobbant belpolitikai válság után az országban kialakult “feszült helyzetre” hivatkozva javaslatot tett a kormány széles körű átalakítására vagy előrehozott választások kiírása. Majd súlyos vádakkal illette a Fico-kormányt, mondván nem vette figyelembe a szlovák hírszerzés olasz maffia szlovákiai tevékenységéről szóló figyelmeztetéseit. A meggyilkolt újságíró cikkei többek között az olasz vállalkozók állítólagos kormány közeli kapcsolatairól szóltak.

Szerdán Kiska egyeztetést indítványozott az ellenzéki pártokkal, aminek eredményeként két ellenzék párt a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás bizalmatlansági indítványt terjesztettek be a kormánnyal szemben. A bizalmatlansági indítvány tárgyalását egy héten belül kell kitűznie a házelnöknek.


Fico elutasította az államfő vádjait és a politikai válság megoldására tett javaslatot a demokratikus választási eredmények megtagadásának minősítette. Kiska tervét az állam teljes destabilizációját célzó kísérletnek tartja és Soros kezét sejti a háttérben.

A szlovák miniszterelnök nem a semmiből dobta be Soros nevét. A milliárdos spekuláns szóvivője ugyanis már korábban elismerte, hogy szeptemberben Kiska titokban találkozott Soros Györggyel New Yorkban. Más szlovák diplomaták nem is vehettek részt találkozón, amiről részleteket sem a közöltek.

Robert Fico /Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kiska népszerűsége az elmúlt időszakban folyamatosan esett, amihez több minden hozzájárult: tisztázatlan céges adóügyei, a kormánygéppel végrehajtott több mint háromszáz magánútja, a bevándorlás melletti álláspontja és Soros Györgyhöz köthető viszonya, amiben nemcsak ő maga, hanem tanácsadói is erősen érintettek.

A helyi Állítsuk meg a korrupciót alapítvány vezetője Pavel Sibyla korábban Andrej Kiska irodájának belpolitikáért felelős részlegét vezette, publicistaként pedig 2014-ben a Soros György-féle Nyitott társadalom alapítványtól kapott újságírói díjat. Az alapítvány csapatában több ismert liberális publicista, illetve az ugyancsak Soros György által támogatott Transparency International szlovákiai irodájához köthető személyek neve is szerepel.

A Soros-birodalommal való szoros kapcsolat és Kiska tevékenysége egyértelműen arra utal, hogy a cél az, hogy a migrációellenes miniszterelnököt és kormányát mihamarabb eltávolítsák és helyette egy bevándorláspárti kormányt nevezzenek ki. Ehhez minden alkalmat megragadnak többek között a mostani tüntetéseket is.

Soros György /Fotó: MTI

A holnapi pozsonyi tüntetést szervezők és Soros György között nyilvánvaló a kapcsolat. Jakub Kratochvíl egyik alapítója a Jablko nevű polgári társulásnak, melynek 2014-es beszámolója szerint pénzügyileg támogatta őket az Aliancia fair play nevű szervezet, melynek donorjai között ott van a Soros-féle Open Society Foundations (OSF).

Katarína Nagy Pázmány tagja a Živica nevű környezettudatos-környezetvédelmi és etikai nevelési centrumnak. A Živica létrehozója és vezetője Juraj Hipš, aki viszont tagja az OSF kuratóriumának.

Táňa Sedláková a Sokratov inštitút-ban tanult, ami viszont a Živica égisze alatt működik.

A Magyarországról már jól ismert Soros-féle működési struktúra – melyben különböző áttételes tulajdonlásokkal próbálják eltakarni a spekuláns szerepét –, tehát virágzik Szlovákiában is. Miután a magyar kormány destabilizációjába eddig beletört a bicskájuk, nagyon úgy tűnik, hogy most Ficoékra vetették ki a hálójukat, hiszen jól látszik, hogy a tüntetés szervezői közül egyet Soros finanszíroz, kettőnek pedig Soros embere a főnöke.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek