EUR: 317,37 Ft
CHF: 279,51 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Nyíregyháza

Spanyol hadvezér lett a torreádorból

Visszatérő vendégművésze a Móricz Zsigmond Színháznak Szegezdi Róbert, akit március 10-étől a Don Carlos című tragédia Alba hercegeként láthat a nagyérdemű.

Bár roppant békeszerető, jóindulatú ember, mégis egyre-másra osztanak rá kegyetlen, gonosz szerepeket, aminek színészként nagyon örül, hiszen megformálásuk komoly próbatétel elé állítja, ráadásul így legalább a színpadon minden rejtett bosszúságát és szigorát „kijátszhatja magából”. Nyáron a nyíregyházi Szabadtéri Színpadon láthattuk a Legyetek jók, ha tudtok! című musicalben Loyolai Ignácként, akit ugyancsak roppant kemény embernek ábrázolt a szerző.


– Az Orosz lekvár, a Dollárpapa, a Sirály és A név: Carmen után a Don Carlos az ötödik előadás, amiben 2015 óta a Móricz Zsigmond Színház társulatával együtt szerepelek – nyilatkozta a Lokál Extrának. – Játszottam már Schiller művében az Új Színház 2011-es előadásában is, akkor Lerma gróf voltam, akit most Fellinger Domonkos alakít. Minden tekintetben különbözik a két produkció, hiszen más a rendező, eltérő fordítást használnak… Az olvasópróbán jeleztem a kollégáknak, hogy visszatérnek az agyamban a régi képek, de egy hét után sikeresen átálltam a régi előadásról az újra. Az európai történelem egyik legfontosabb időszakában játszódik a történet: a németalföldi szabadságharc idején. Az általam játszott Alba herceg ennek a területnek a véreskezű spanyol kormányzója, aki kiváló, de kegyetlen hadvezér. Schiller beleírt a történetbe egy a valóságban nem élt szereplőt, Posa márkit, aki a szabadságeszmét képviseli a műben. Az ő megjelenésétől kezdve csökken Alba herceg hatalma, s végül kegyvesztetté válik.

Szegezdi Róbert
(Fotó: magánarchívum)

Amint a Gábor Miklós-díjas színész lapunknak elmondta, nem jó érzés, ha a nézők nem szeretik az általa játszott karaktert, de nagyon fontos, hogy megértsük a bonyolultabb jellemű szereplők indítékait, igazságait is. Ha ez nem így lenne, tévesen mutatnák be a műveket. A Don Carlos előtt A név: Carmenben lépett itt színre. Ezt az előadást is nagyon szereti. Ebben négy karaktert formál meg: az utazót, a torreádort, Don José felettes tisztjét és Carmen cigány származású férjét. Örülnek a kollégáival együtt, hogy meghívták a produkciót a MOST Fesztiválra, ahol stúdiószínházi előadások vetélkednek a legjobbnak járó elismerésért. Mérimée kisregénye nyomán Sediánszky Nóra írta a darabot és ő is rendezte. Élő zenei kísérettel csodálatos dalok is megszólalnak, s remek koreográfiák készültek. Örömmel tapasztalták, hogy a nézőket mennyire magával ragadta a Spanyolországban játszódó különleges történet.


Szegezdi Róbert és Kosik Anita A név Carmen című előadásban.
(Fotó: Sipeki Péter)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.