EUR: 322,18 Ft
CHF: 281,27 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Nyíregyháza

Spanyol hadvezér lett a torreádorból

Visszatérő vendégművésze a Móricz Zsigmond Színháznak Szegezdi Róbert, akit március 10-étől a Don Carlos című tragédia Alba hercegeként láthat a nagyérdemű.

Bár roppant békeszerető, jóindulatú ember, mégis egyre-másra osztanak rá kegyetlen, gonosz szerepeket, aminek színészként nagyon örül, hiszen megformálásuk komoly próbatétel elé állítja, ráadásul így legalább a színpadon minden rejtett bosszúságát és szigorát „kijátszhatja magából”. Nyáron a nyíregyházi Szabadtéri Színpadon láthattuk a Legyetek jók, ha tudtok! című musicalben Loyolai Ignácként, akit ugyancsak roppant kemény embernek ábrázolt a szerző.


– Az Orosz lekvár, a Dollárpapa, a Sirály és A név: Carmen után a Don Carlos az ötödik előadás, amiben 2015 óta a Móricz Zsigmond Színház társulatával együtt szerepelek – nyilatkozta a Lokál Extrának. – Játszottam már Schiller művében az Új Színház 2011-es előadásában is, akkor Lerma gróf voltam, akit most Fellinger Domonkos alakít. Minden tekintetben különbözik a két produkció, hiszen más a rendező, eltérő fordítást használnak… Az olvasópróbán jeleztem a kollégáknak, hogy visszatérnek az agyamban a régi képek, de egy hét után sikeresen átálltam a régi előadásról az újra. Az európai történelem egyik legfontosabb időszakában játszódik a történet: a németalföldi szabadságharc idején. Az általam játszott Alba herceg ennek a területnek a véreskezű spanyol kormányzója, aki kiváló, de kegyetlen hadvezér. Schiller beleírt a történetbe egy a valóságban nem élt szereplőt, Posa márkit, aki a szabadságeszmét képviseli a műben. Az ő megjelenésétől kezdve csökken Alba herceg hatalma, s végül kegyvesztetté válik.

Szegezdi Róbert
(Fotó: magánarchívum)

Amint a Gábor Miklós-díjas színész lapunknak elmondta, nem jó érzés, ha a nézők nem szeretik az általa játszott karaktert, de nagyon fontos, hogy megértsük a bonyolultabb jellemű szereplők indítékait, igazságait is. Ha ez nem így lenne, tévesen mutatnák be a műveket. A Don Carlos előtt A név: Carmenben lépett itt színre. Ezt az előadást is nagyon szereti. Ebben négy karaktert formál meg: az utazót, a torreádort, Don José felettes tisztjét és Carmen cigány származású férjét. Örülnek a kollégáival együtt, hogy meghívták a produkciót a MOST Fesztiválra, ahol stúdiószínházi előadások vetélkednek a legjobbnak járó elismerésért. Mérimée kisregénye nyomán Sediánszky Nóra írta a darabot és ő is rendezte. Élő zenei kísérettel csodálatos dalok is megszólalnak, s remek koreográfiák készültek. Örömmel tapasztalták, hogy a nézőket mennyire magával ragadta a Spanyolországban játszódó különleges történet.


Szegezdi Róbert és Kosik Anita A név Carmen című előadásban.
(Fotó: Sipeki Péter)

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.