2019. január 16., szerda
Gusztáv

Tech

Svájcban létesít adatfeldolgozó központot a Kaspersky

Svájcban létesít adatfeldolgozó központot az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat az ellene felhozott amerikai és brit vádak semlegesítésére, miszerint az orosz titkosszolgálatoknak módjában áll a felhasználók utáni kémkedésre felhasználni vírusvédő alkalmazásának adatforgalmát.

A Kaspersky Lab határozottan cáfolta az ellene felhozott vádakat és bíróságon támadta meg az Egyesült Államokban a szoftverének kormányzati használatára kimondott tilalmat.


Az amerikai tilalom csak az utolsó csepp volt a pohárban, de nem az egyetlen oka az adatközpont létrehozásáról szóló döntésnek – tájékoztatta a Kaspersky svájci terveiben járatos belső forrás a Reuters hírügynökséget. “Változóban a világ, balkanizációs és protekcionista folyamatok indultak meg” – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy “nem pusztán PR-akcióról van szó, hanem a cég teljes kutatás-fejlesztési infrastruktúrájának az átépítéséről.

A Kaspersky szóvivője a Reuters hírügynökség megkeresésére nem kommentálta az értesülést. A cég azonban közleményben jelentette ki, hogy “a működésünk áttekinthetővé tételére indított globális kezdeményezésünk (Global Transparency Initiative) keretében már a végső fázisába jutott az első Transparency Center létrehozása, amire Európában fog sor kerülni. Tisztában vagyunk vele, hogy a mind bonyolultabbá váló kiberfenyegetettség környezetében az egyre fokozódó geopolitikai feszültség közepette a felhasználók körében jogos kérdések merülnek fel, amelyeket kimerítően meg is kívánunk válaszolni.”


A svájci adatközpont a Kaspersky Lab több tízmillió egyesült államokbeli és európai ügyfelének a számítógépein felfedezett vírusgyanús fájlok elemzésével és feldolgozásával foglalkozik majd. A svájci központból a moszkvai központba csak a kódelemző szakemberek személyes figyelmét igénylő különösen problémás esetek kerülnek majd át.

A vírusgyanús fájloknak a tapasztalatok szerint 99,6 százaléka nem igényel emberi beavatkozást, feldolgozásukat az adatközpont számítógépei maguk el tudják végezni. A szűrőn fennakadt anyagok viszont a svájci központ működésének az áttekintésére jogosult “harmadik személy” jóváhagyásával kerülnek majd át a moszkvai központba további elemzésre. Az ilyen anyagokat egyúttal tárolják és kérés esetén külső szakembereknek is rendelkezésére bocsátják azokat vizsgálatra.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.