EUR: 329,88 Ft
CHF: 300,09 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Külföld

Svédországban 55 különösen veszélyes no-go zóna van – Videó!

Hiába próbálják meg lejáratni Natalie Contessa af Sandeberget, azt a svéd–magyar nőt, aki az M1 Híradójának beszélt a stockholmi migránshelyzetről, szavait alátámasztja az a riportfilm is, amelyet egy norvég tévétársaság készített 2017-ben. A filmből kiderül, hogy az északi országban 186 no-go zóna van, közülük 55 különösen veszélyesnek tekinthető.

Nagyot „ment” a héten a magyarországi ellenzéki sajtó, ami nem meglepő, hiszen ha hazánkat kell ócsárolni és a migránsokat védeni, akkor teljes erőbedobással megy az „oknyomozás” és a lejáratás. Ennek szellemében megtalálták maguknak Natalie Contessa af Sandeberget is, azt a svéd–magyar nőt, aki az M1 kamerái előtt beszélt arról, hogy miért költözött haza Svédország fővárosából, Stockholmból. Természetesen a törvények felett álló migránsok miatt, akiket oly nagy szeretettel véd itthon a baloldali sajtó. Lehet szidni a hölgyet, azonban minden egyes szavát alátámasztja az a norvég riportfilm, amely 2017-ben került adásba. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a maguk a skandináv újságírók is „szemét idegengyűlölők”, és Orbán Viktor miniszterelnök kottájából játsszanak, akárcsak a filmben megszólalók…


Svéd rendőrségi adatokból kiderül, hogy csak Stockholmban több mint 50 zóna van, ahol a bűnbandák uralnak mindent – hangzik el a riportfilm felvezetőjében. A műsorvezető hozzáteszi, hogy ezekben a – ahogy a svédek nevezik – tilalmi zónákban magas a bűncselekmények száma és a munkanélküliség, viszont nagyon alacsony az iskolázottság.

Tino Sanandaji

A film nagyon meggyőzően egy rendőrségi üldözéssel kezdődik. A narrátor szerint a járőr hölgy Stockholm egyik legdurvább negyedébe tart, ahonnan rongáló gyerekekről érkezett lakossági bejelentés. Amikor a rendőrnő utoléri a háromfős csoportot, az első szavuk az, hogy tüntessék el a kamerát. Az előállítás során kiderül, hogy a fekete gyerekek 15 évesek, és azért hívtak rájuk rendőröket, mert köveket dobáltak a kerületi iskola ablakaira. Biljana Flyberg rendőrnő elmondja, hogy mivel kiskorúak, el kellett engedni őket, de értesítik a szüleiket.


Megtudjuk, hogy az üldözés Stockholm Husby negyedében történt, ahol a rendfenntartó szervek lényegében elveszítették a hatalmukat. Szinte az összes itt lakó afrikai vagy ázsiai bevándorló.

– A nyolcvanas évektől kezdve a társadalmi egyenlőtlenségek gyorsabban nőttek, mint bármelyik másik országban – mondja Tino Sanandaji társadalomkutató, azonban az interjút félbe kell szakítani, ugyanis egy maszkos fiatalokból álló banda megtámadja az operatőrt.

Svédországban 1990-ben három tilalmi zóna volt, mára 186 van, amelyek közül 55 különösen veszélyesnek tekinthető.

Lars Alvarsjö

– A problémákat a szőnyeg alá söprik és egy szépített retorikát nyomnak le a torkunkon. Mindenkit rasszistának bélyegeznek, aki felszólal a bevándorlás ellen. A fiatalokon csattan az ostor, nem a politikusokon, akik a „fehér negyedekben” laknak. Tehát ők egy buborékban élnek, és van pofájuk megkérdezni, hogy miért elégedetlenek az emberek – magyarázza Sanandaji.

Lars Alvarsjö rendőrtiszt szerint Stockholm bizonyos részei „a törvények felett állnak”.

– Kövekkel dobálnak minket, a mentőket és a tűzoltókat is, de az is előfordult már, hogy kézigránátot dobtak a járőrökre, vagy rájuk lőttek. A helyzet nagyon komoly – mondja Alvarsjö.

– Azok, akik bandáznak, általában kihasználják az új tagokat. Arra kényszerítik őket, hogy lopjanak és drogot áruljanak. Azok pedig, akik szeretnének pluszpénzt keresni, kaphatók erre. A rendőrség nem mer keményen fellépni a drogdíler bandák ellen, pedig naponta történik halálos lövöldözés – mondja Mahmoud Aldebe, a Svéd Muszlim Tanács képviselője a metró bejáratánál, ahol hirtelen egy hatalmas kővel dobják meg a biztonsági őröket. Aldebe szerint azért, mert el akarják ijeszteni őket. Hozzáteszi, hogy ez maffiamentalitás.

Mahmoud Aldebe

A Tensta kerületben a nőket nemcsak a bűnbandák tagjai zaklatják, hanem az iszlamisták is, akik egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.

– Tensta kezd olyan országokhoz hasonlítani, amelyekben az iszlám törvények uralkodnak, mint Afganisztán vagy Törökország. Korábban volt egy gyűlés a stadion mellett, ahol a bevándorlók arról beszéltek, hogy zavarja őket, hogy a nők rövid szoknyában járnak az utcán. Sokkolt. Vannak olyan „morális őrök”, akik leköpik és szidalmazzák a nőket. Egy bevándorló hölgy például farmerban, kabátban ment az utcára, fejkendővel a fején, de azt mondták neki, hogy meztelenül van – mondja Nalin Pekgul, a Svéd Szociáldemokrata Párt Nőszövetségének elnöke.

A riportfilm egy rajtaütéssel zárul, egy drogot áruló bandára csapnak le.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek