EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Szabadon engedték Tripoli polgármesterét

Szabadon engedték Tripoli polgármesterét, akit pár órával korábban otthonából hurcoltak el – közölte a líbiai főváros hivatala csütörtök késő este.

A közlemény szerint Abdulraúf Hasszán Beit al-Mal megjelent a hivatalában. A dokumentumban megköszönték azoknak az erőfeszítéseit, akik közreműködtek szabadulásában.


Csütörtökön egy ismeretlen fegyveres csoport emberei rabolták el Beit al-Malt, miután megrohamozták otthonát. A város vezetősége tiltakozásul a történtekért felfüggesztette tevékenységét. Egyben felszólította a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert egységkormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen kiszabadítása érdekében.

Az nem derült ki, hogy kik voltak az elrablók és kik engedték szabadon.


Korábban a líbiai ügyészség bejelentette: Abdulraúf Hasszán Beit al-Malt rendőrségi őrizetbe vették kihallgatásra. Szádik as-Súr az ügyészség nyomozóirodájának vezetője nem indokolta az őrizetbe vételt, s az esetleges vádakkal kapcsolatban is hallgatott. Biztonsági forrásokból azonban úgy tudni, hogy egy korrupciós ügy miatt történt a hatósági intézkedés.

A városi hatóságok szerint a polgármestert és két gyermekét fizikailag is bántalmazták. Egy képviselő szerint Beit al-Malnak nem nyújtottak át semmiféle idézést kihallgatásra.

A líbiai ENSZ-misszió elítélte a történteket. Frank Baker brit nagykövet Tripoliban emberrablásról beszélt és mély aggodalmát fejezte ki miatta.

Abdulraúf Hasszán Beit al-Malt 2015 augusztusa óta a líbiai főváros polgármestere.

Az észak-afrikai ország Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszerének 2011-es megdöntése után káoszba süllyedt. Az ország keleti részét a tobruki parlament és kabinet ellenőrzi, amely nem ismeri el a tripoli nemzeti egységkormány hatalmát.

A fővárosban tavaly óta valamelyest stabilizálódott a biztonsági helyzet. 2017 nyarán a kormányerők szövetséges milíciákkal karöltve kiűzték a rivális fegyveres csoportokat Tripoliból, de az emberrablások ennek ellenére gyakoriak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.