EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Nagykanizsa

Száguld Zala turizmusa

Az elmúlt hét évben mintegy másfélszeresére nőtt Zalában a vendégek száma. A megyében ez idő alatt 17,5 milliárd forintot fordítottak turisztikai beruházásokra, 2022-ig pedig további 30 milliárdos fejlesztések indulnak.

Minderről Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója beszélt egy hévízi sajtótájékoztatón. Elmondta, Zala kereskedelmi szálláshelyein tavaly 750 ezer vendég 2,7 millió éjszakát töltött, s hét év alatt a vendégszám 42, a vendégéjszakák száma pedig 37 százalékkal emelkedett.


Az országos tendenciákról szólva kijelentette, 2017 volt a magyar turizmusban minden idők legjobb éve, hiszen majdnem 12 millió vendég mintegy 30 millió éjszakát töltött el Magyarországon, a kereskedelmi szálláshelyek bevétele pedig megközelítette a 280 milliárd forintot. Ezt a két mutatót tekintve 50, illetve 100 százalékos a növekedés 2010-hez képest, ami bőven túlszárnyalja az európai és a világátlagot is.

A világhírű hévízi gyógytó a külföldi és a hazai turisták zalai kedvence (Fotó: Péter Árpád)

Zalában sincs ok a szomorkodásra, hiszen tavaly 20 milliárd forintot költöttek a turisták a megye szálláshelyein, ami mintegy 80 százalékos bővülést jelent hét év alatt. A zászlóshajó természetesen Hévíz, amelyet a népszerűségi listán Zalakaros, Keszthely, Cserszegtomaj és Alsópáhok követ. A legtöbben Németországból, Oroszországból, Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából érkeztek, Kína a 10. helyen áll ezen a listán, 285 százalékos növekedést produkálva, 13,5 ezer turistával.


A KSH hivatalos adatai szerint Hévízen 243 ezer vendég több mint egymillió éjszakát töltött tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken, az árbevétel pedig 2010-hez képest 58 százalékkal, 10 milliárd forintra nőtt. Azt már Papp Gábor, a város polgármestere árulta el a Lokál Extrának, hogy az ifa-befizetések alapján – amelyek a magánszálláshelyek forgalmát is tükrözik – tavaly 1 millió 200 ezer 996 vendégéjszakát regisztráltak Hévízen, ami történelmi rekord.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.