EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Szakértő: A kvótamechanizmus végrehajthatatlan

Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ kutatója szerint a kvótamechanizmusról többször bebizonyosodott, hogy végrehajthatatlan, jogi aggályok is vannak vele szemben, ennek ellenére készítették elő a háttérben az elmúlt hónapokban.

Tóth Norbert pénteken az M1 aktuális csatornán azt mondta: két fő alkotóeleme van ennek a kvótarendszernek. Az egyik az, amit az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária javasolt a többi érintett tagállamnak, itt arról van szó, hogy főleg az úgynevezett frontországokból kellene kötelezően átvenni embereket a többi államnak. Ennek lenne automatikus része is – folytatta -, hozzátéve, ha a 2017-es adatokból indulnak ki, ez azt jelentené, hogy éves szinten nagyjából 10 ezer embert kellene átvennie Magyarországnak.


A másik építőelem az uniós áttelepítési keret nevet viseli, ennél az EU-n kívülről telepítenének be embereket az unióba – közölte a kutató. Az a kérdés, hogy hol használják fel a forrásokat, mert az áttelepítésnek jelentős és hosszú távú társadalmi költségei is vannak – jegyezte meg.

Bennfentes diplomáciai források kedden közölték, hogy kötelező jellegű áthelyezési kvótákat tartalmazhatna a jövőben a dublini menekültügyi szabályozás az Európai Unió soros bolgár elnöksége által benyújtott reformjavaslatok értelmében, de a korábbi terveknél magasabb küszöböt állapítanának meg a mechanizmus aktiválásához.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.