2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XXI.kerület

Szakkollégium, képzési és multifunkciós rendezvényközpont is lesz a Hollandi úton

Elhelyezték a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia és Multifunkciós Sportcsarnok alapkövét a Hollandi úton található Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvény Központ területén. Az eseményen Németh Szilárd, Csepel országgyűlési képviselője, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke bejelentette, hogy a kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja a sportberuházást, ami új lendületet ad nemcsak a csepeli birkózóknak, hanem más sportágak képviselőinek is.

A multifunkciós sportcsarnok iskolai, munkahelyi és más programok megrendezésére is alkalmas lesz. A csepeli komplexum két szakaszban készül el. A kivitelezés egy csaknem négyezer négyzetméteres multifunkciós sportcsarnok építésével kezdődik, majd egy 130 fő befogadására alkalmas, bentlakásos birkózó-szakkollégiumot és képzési központot is létesítenek. A sportcsarnokot várhatóan 2019 szeptemberében adják át, a cél az, hogy a sportág hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési központjává váljon. A csarnokban egyszerre három szőnyegen mérkőzhetnek majd a versenyzők, és 500 néző követheti őket figyelemmel a helyszínen. Más sportágak versenyeit szintén lebonyolíthatják ott, és olyan kulturális programokat, konferenciákat rendezhetnek, amelyeken akár ezren is elférnek.

Németh Szilárd elmondta, három éve fogalmazódott meg benne a gondolat egy olyan centralizált tehetséggondozó központ létrehozására, ahol egyszerre készülhetnek a diákok a birkózásra és az életre. Szakkollégiumot, vendégházat és egy hírességek csarnokát is kialakítanak a sportág nagyjainak tiszteletére.

– Nagy öröm, hogy az akadémia kapcsán teljes körű összefogás jött létre a magyar kormány, az önkormányzat és a Magyar Birkózó Szövetség között. A magyarok adóforintjaiból befolyt közpénzt nem migránsokra, hanem a magyar gyerekekre, köztük a körünkben jelen lévő birkózópalántákra kell költenünk. Ehhez mindennap és minden körülmények között össze kell fognunk, és meg kell védenünk a magyar birkózás érdekeit is. Mi itt, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a saját jövőnket akarjuk építeni.

Seszták Miklós miniszter szerint a sportághoz méltó központi birkózó-akadémia a magyar birkózótársadalom régi álmát váltja valóra. Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, aki egykor Csepelen öttusázott, úgy fogalmazott: a magas szintű szakmai képzés eredményeként új bajnokok születhetnek, akik nemcsak sikeresek, hanem példaképként is állíthatók a jövő ifjú sportolói elé. Lőrincz Viktor Európa-bajnok birkózó azt emelte ki, hogy az akadémiának egy olyan magyar sikersportág hagyományaihoz kell méltónak lennie, amely az elmúlt évtizedekben sikert sikerre halmozott.

 

 

Birkózóakadémiát és díjat neveztek el az olimpiai bajnokról

Kozma István kétszeres olimpiai bajnok birkózó volt, aki fiatalon, autóbalesetben halt meg. Neve a világ legjobbjai között szerepel. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Szabad Sajtó Napja Díját Novotny Zoltán sportriporternek ítélték oda.

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.